Přílohy a nápoje
Přílohy ke grilovaným masům nebo rybám nemusí být složité. často stačí třeba jen čerstvé pečivo a zelenina... Nápoje vybírejte nejen podle oblíbenosti, ale i podle druhu grilovaných potravin.
Přílohy
Ke grilovaným masům ani rybám není nutné podávat teplé přílohy, jako třeba vařené brambory nebo smažené hranolky – i když ty se servírují poměrně často. K naprosté spokojenosti postačí čerstvé pečivo, nakrájená zelenina a zeleninové saláty. Chybět by samozřejmě neměly přílohové omáčky, dresinky nebo chutney, případně různé hořčice a další podobné dochucovací prostředky.
Pokud chcete nějakou teplou přílohu, pak zvolte třeba grilované brambory. Těstoviny ani rýže se ke grilování příliš nehodí, a určitě zcela zapomeňte na knedlíky…
Nápoje
Nejčastějším nápojem při grilování je pivo, nevyhýbejte se ale ani vínu. Vždy je dobré mít připravené i nějaké nealko nápoje, které by ale neměly být příliš sladké, i když třeba taková kola se k typickým americkým steakům přímo nabízí…
Víno
Výběr vína je poněkud složitější než výběr piva. Existuje ale několik základních pravidel a při jejich dodržení se už nedá vůbec nic pokazit.
Kuřecí a krůtí maso - lehce aromatická bílá vína ( Pálava, Chardonnay ) i červená vína (Merlot)
Krocan – k bílému masu bílá, k červenému masu červená vína ( Modrý Portugal, Rulandské modré)
Ryby – zralá bílá vína, vhodná jsou i lehká červená vína. Obecně platí, že k jemným menším rybám se podává lehčí bílé víno, k tučnějším pak bílé víno zralejší a plnější.
Mořské ryby – bílá vína ( Chardonnay, Rulanské bílé, Ryzlink rýnský )
Sladkovodní ryby – bílá vína ( Ryzlink vlašský, Aurelius )
Hovězí steak - plná červená vína ( Cabernet Sauvignon )
Vepřové maso - mladá nebo plná červená vína ( Modrý portugal )
Jehněčí maso - zralá červená vína ( Rulandské modré, Svatovavřinecké ), ale i vína růžová ( Zweigeltrebe )
Skopové maso - červená vína s bohatou tříslovinou ( Frankovka )
Zvěřina – plná červená vína (Cabernet Sauvignon, , Svatovavřinecké, Rulandské modré)
Pro červená vína, podávaná k tmavým masům platí, že čím je maso tmavší, tím zralejší a plnější by mělo být víno. K tučnějším masům se hodí mladší červená vína s vyšším obsahem tříslovin.
Sladká jídla a dezerty – svěží a sladší vína, i růžová