Grilovací nej letošního roku

Kuře, hovězí steak, žebírka, vepřová kotleta, pstruh, různé špízy, ale také sýry, zelenina i houby, ovoce… top vše získá na grilu jedinečné chuťové i aromatické vlastnosti. Víme, co bylo nejvíce oblíbené v letošní grilovací sezóně!

Griluje se na zahradách, terasách, v parcích, na pivních festivalech i vinobraních a různých gastronomických akcích. I my jsme samozřejmě grilovali, ale také různě ochutnávali a k tomu se ptali, jaký způsob grilování je nejvíce oblíbený nebo co se nejčastěji na grilu připravuje. Dostali jsme i několik receptů, které jsme vyzkoušeli a o ty nejlepší se s vámi podělíme. Jsou to opravdové lahůdky.

Grilovací nej 2014

Výsledky našeho průběžného „grilovacího průzkumu“ se v podstatě daly předvídat, ale i tak nás v něčem mírně překvapily. Vzhledem k jisté pohodlnosti jsme například očekávali, že nejvíce se bude grilovat na elektrice nebo na plynu, a už vůbec nás nenapadlo, že v nápojích bude víno tak dobře konkurovat pivu…  

  • Klasické grilování nad dřevěným uhlím nebo briketami je stále nejvíce rozšířeným a oblíbeným způsobem grilování.  Stále víc se ale používají i speciální třísky z tvrdého dřeva – dubu, buku, švestky, olše nebo jasanu. Typická vůně kouře na grilovaném mase se prostě nedá nijak nahradit…

  • Marinování probíhá většinou v doma připravených originálních směsích. Nejčastěji se stále používá olej, koření a bylinky, ale pomalu přicházíme na chuť i marinádám z vína nebo piva. Velmi často se používá i med.

  • Zelenina a ovoce na grilu se v letošním roce staly téměř hitem.

  • Sýry – především Hermelín – se pokoušel i díky televizní reklamě grilovat téměř každý.

  • Zeleninové saláty byly nejčastější přílohou.

  • Víno se při grilování pije minimálně stejně jako pivo.

  • Vepřová žebírka, kuřecí prsa a pstruzi ale stále v oblíbenosti celkově vedou, do pozadí ustoupily špekáčky – ty se spíše už jen opékají přímo nad ohněm. 

V České republice se nejvíce grilovalo v pátek a v sobotu večer. Velký zájem byl i o různá veřejná místa, která jsou především v parcích a jsou určená právě pro grilování. V některých parcích dokonce restaurace a stánky s občerstvením velmi úspěšně nabízely piknikové koše s naloženým masem, připravenou zeleninou, pečivem a nápoji.

Podle dostupných informací za celou grilovací sezónu nedošlo k žádnému vážnému požáru, který by byl zaviněný grilováním a ke kterému by museli vyjíždět hasiči. Úřady ale řešily několik stížností na sousedy, kteří grilovali třeba na balkoně, lodžii nebo terase. Takovým problémům se přitom dá lehce předejít – stačí sousedy na grilování upozornit, nebo ještě lépe je přímo pozvat…

V každém případě je možné konstatovat, že i v České republice jsme grilování přišli na tu správnou chuť.

Obrázek

I když už je večer chladněji, grilovací sezóna ještě končit nemusí! Grilování má svůj půvab i v podzimním odpoledním slunci…

Recepty na ty nejlepší grilované lahůdky

Grilování je mimo jiné i o fantazii a chutích, a tak zcela úmyslně v receptech neuvádíme množství jednotlivých surovin.

Vepřová žebírka

Klasika, ale chuť je díky různým marinádám vždy naprosto originální…

Suroviny

Vepřová žebírka

Marináda

  • olivový olej
  • česnek - nakrájený na plátky
  • sójová omáčka
  • mletá paprika sladká i pálivá
  • citronová šťáva
  • cibule - nakrájená na kolečka
  • chilli paprička - jemně nasekaná

Postup

Ze surovin smícháme podle své chuti marinádu, potřeme s ní žebírka, zabalíme je do potravinářské fólie a necháme v chladu přes noc uležet. Jinou možností je, že marinádu dáme do pekáče, žebírka do ní vložíme, pekáč přikryjeme a dáme přes noc do chladničky. Žebírka grilujeme nepřímo při středním žáru, při obracení je potíráme zbylou marinádou.

Tip: Do marinády na potírání přimíchejte trochu medu

Kuřecí špalíčky s rumem

Díky přidanému alkoholu maso dostane velmi zajímavou chuť

Suroviny

  • kuřecí špalíčky ze stehen
  • anglická slanina - plátky
  • rum
  • olej
  • citronová šťáva
  • paprika mletá sladká
  • pepř
  • sůl

Postup

V míse smícháme olej, citronovou šťávu, rum a papriku. Na kuřecí špalíčky prsty rozetřeme sůl a pepř, vložíme je do marinády, misku přikryjeme a necháme alespoň dvě hodiny v chladu. Před grilováním můžeme špalíčky obalit plátky slaniny. Maso grilujeme nepřímo při střední teplotě, při obracení špalíčky potíráme.

Tip: Místo rumu je možné použít například whisky…

Ementál na špízu

Trochu jiné grilování sýrů, než na jaké jsme většinou zvyklí. Špízy jsou ale vynikající!

Suroviny

  • sýr ementál
  • paprika žlutá a červená
  • cherry rajčata
  • jablka
  • máslo
  • pepř

Postup

Papriky rozkrojíme, odstraníme jadérka a rozkrájíme je na kousky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme ho na kousky. Sýr nakrájíme na kostičky.

Na omastkem potřenou grilovací jehlu postupně střídavě napichujeme sýr, papriku, cherry rajčátko a jablko. Špízy lehce opepříme a grilujeme přibližně 5 minut nepřímo na nízkém žáru, při otáčení je potíráme rozpuštěným máslem.

Tip: Špízy je možné grilovat i zabalené v alobalu.

Plněné houby grilované v alobalu

Vzhledem k velké úrodě hub přidáváme i jeden recept na jejich poměrně netradiční přípravu

Suroviny

  • houby – větší kloboučky
  • tvrdý sýr
  • stroužek česneku
  • petrželka - nať
  • vejce
  • planina - plátky
  • sůl

Postup

Sýr nastrouháme, oloupaný česnek prolisujeme,a nať petrželky jemně nasekáme, vše smícháme v misce s rozšlehaným vajíčkem do husté směsi a dochutíme solí. Směsí naplníme klobouček houby, přiklopíme ho druhým kloboučkem, obalíme plátkem slaniny a zabalíme do alobalu.

Balíčky s plněnými houbami grilujeme na roštu, ale můžeme je dát i mezi žhavé dřevěné uhlí. Grilování trvá přibližně 5 minut.

Tip: Místo natě petrželky ne možné použít i jiné bylinky  - například pažitku nebo bazalku. Tvrdý sýr můžeme nahradit Hermelínem.

Ovoce grilované na medu

Suroviny

  • ovoce – ananas, jablka, hrušky…
  • med
  • citronová šťáva
  • máslo

Postup

Různé druhy ovoce rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky a ty pak střídavě napichujeme na grilovací jehlu. V misce smícháme med a citronovou šťávu, směsí pak ovocné špízy lehce potřeme ze všech stran. Špízy grilujeme jen velmi krátce nepřímo při střední teplotě, průběžně je otáčíme a při otáčení lehce potíráme rozpuštěným máslem.

Tip: K špízům se může k namáčení servírovat ohřátá zbylá medová marináda   

 

Zdeněk Urban