Grilovací nej letošního roku
Kuře, hovězí steak, žebírka, vepřová kotleta, pstruh, různé špízy, ale také sýry, zelenina i houby, ovoce… top vše získá na grilu jedinečné chuťové i aromatické vlastnosti. Víme, co bylo nejvíce oblíbené v letošní grilovací sezóně!
Griluje se na zahradách, terasách, v parcích, na pivních festivalech i vinobraních a různých gastronomických akcích. I my jsme samozřejmě grilovali, ale také různě ochutnávali a k tomu se ptali, jaký způsob grilování je nejvíce oblíbený nebo co se nejčastěji na grilu připravuje. Dostali jsme i několik receptů, které jsme vyzkoušeli a o ty nejlepší se s vámi podělíme. Jsou to opravdové lahůdky.
Grilovací nej 2014
Výsledky našeho průběžného „grilovacího průzkumu“ se v podstatě daly předvídat, ale i tak nás v něčem mírně překvapily. Vzhledem k jisté pohodlnosti jsme například očekávali, že nejvíce se bude grilovat na elektrice nebo na plynu, a už vůbec nás nenapadlo, že v nápojích bude víno tak dobře konkurovat pivu…
-
Klasické grilování nad dřevěným uhlím nebo briketami je stále nejvíce rozšířeným a oblíbeným způsobem grilování. Stále víc se ale používají i speciální třísky z tvrdého dřeva – dubu, buku, švestky, olše nebo jasanu. Typická vůně kouře na grilovaném mase se prostě nedá nijak nahradit…
-
Marinování probíhá většinou v doma připravených originálních směsích. Nejčastěji se stále používá olej, koření a bylinky, ale pomalu přicházíme na chuť i marinádám z vína nebo piva. Velmi často se používá i med.
-
Zelenina a ovoce na grilu se v letošním roce staly téměř hitem.
-
Sýry – především Hermelín – se pokoušel i díky televizní reklamě grilovat téměř každý.
-
Zeleninové saláty byly nejčastější přílohou.
-
Víno se při grilování pije minimálně stejně jako pivo.
-
Vepřová žebírka, kuřecí prsa a pstruzi ale stále v oblíbenosti celkově vedou, do pozadí ustoupily špekáčky – ty se spíše už jen opékají přímo nad ohněm.
V České republice se nejvíce grilovalo v pátek a v sobotu večer. Velký zájem byl i o různá veřejná místa, která jsou především v parcích a jsou určená právě pro grilování. V některých parcích dokonce restaurace a stánky s občerstvením velmi úspěšně nabízely piknikové koše s naloženým masem, připravenou zeleninou, pečivem a nápoji.
Podle dostupných informací za celou grilovací sezónu nedošlo k žádnému vážnému požáru, který by byl zaviněný grilováním a ke kterému by museli vyjíždět hasiči. Úřady ale řešily několik stížností na sousedy, kteří grilovali třeba na balkoně, lodžii nebo terase. Takovým problémům se přitom dá lehce předejít – stačí sousedy na grilování upozornit, nebo ještě lépe je přímo pozvat…
V každém případě je možné konstatovat, že i v České republice jsme grilování přišli na tu správnou chuť.
I když už je večer chladněji, grilovací sezóna ještě končit nemusí! Grilování má svůj půvab i v podzimním odpoledním slunci…
Recepty na ty nejlepší grilované lahůdky
Grilování je mimo jiné i o fantazii a chutích, a tak zcela úmyslně v receptech neuvádíme množství jednotlivých surovin.
Vepřová žebírka
Klasika, ale chuť je díky různým marinádám vždy naprosto originální…
Suroviny
Vepřová žebírka
Marináda
- olivový olej
- česnek - nakrájený na plátky
- sójová omáčka
- mletá paprika sladká i pálivá
- citronová šťáva
- cibule - nakrájená na kolečka
- chilli paprička - jemně nasekaná
Postup
Ze surovin smícháme podle své chuti marinádu, potřeme s ní žebírka, zabalíme je do potravinářské fólie a necháme v chladu přes noc uležet. Jinou možností je, že marinádu dáme do pekáče, žebírka do ní vložíme, pekáč přikryjeme a dáme přes noc do chladničky. Žebírka grilujeme nepřímo při středním žáru, při obracení je potíráme zbylou marinádou.
Tip: Do marinády na potírání přimíchejte trochu medu
Kuřecí špalíčky s rumem
Díky přidanému alkoholu maso dostane velmi zajímavou chuť
Suroviny
- kuřecí špalíčky ze stehen
- anglická slanina - plátky
- rum
- olej
- citronová šťáva
- paprika mletá sladká
- pepř
- sůl
Postup
V míse smícháme olej, citronovou šťávu, rum a papriku. Na kuřecí špalíčky prsty rozetřeme sůl a pepř, vložíme je do marinády, misku přikryjeme a necháme alespoň dvě hodiny v chladu. Před grilováním můžeme špalíčky obalit plátky slaniny. Maso grilujeme nepřímo při střední teplotě, při obracení špalíčky potíráme.
Tip: Místo rumu je možné použít například whisky…
Ementál na špízu
Trochu jiné grilování sýrů, než na jaké jsme většinou zvyklí. Špízy jsou ale vynikající!
Suroviny
- sýr ementál
- paprika žlutá a červená
- cherry rajčata
- jablka
- máslo
- pepř
Postup
Papriky rozkrojíme, odstraníme jadérka a rozkrájíme je na kousky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme ho na kousky. Sýr nakrájíme na kostičky.
Na omastkem potřenou grilovací jehlu postupně střídavě napichujeme sýr, papriku, cherry rajčátko a jablko. Špízy lehce opepříme a grilujeme přibližně 5 minut nepřímo na nízkém žáru, při otáčení je potíráme rozpuštěným máslem.
Tip: Špízy je možné grilovat i zabalené v alobalu.
Plněné houby grilované v alobalu
Vzhledem k velké úrodě hub přidáváme i jeden recept na jejich poměrně netradiční přípravu
Suroviny
- houby – větší kloboučky
- tvrdý sýr
- stroužek česneku
- petrželka - nať
- vejce
- planina - plátky
- sůl
Postup
Sýr nastrouháme, oloupaný česnek prolisujeme,a nať petrželky jemně nasekáme, vše smícháme v misce s rozšlehaným vajíčkem do husté směsi a dochutíme solí. Směsí naplníme klobouček houby, přiklopíme ho druhým kloboučkem, obalíme plátkem slaniny a zabalíme do alobalu.
Balíčky s plněnými houbami grilujeme na roštu, ale můžeme je dát i mezi žhavé dřevěné uhlí. Grilování trvá přibližně 5 minut.
Tip: Místo natě petrželky ne možné použít i jiné bylinky - například pažitku nebo bazalku. Tvrdý sýr můžeme nahradit Hermelínem.
Ovoce grilované na medu
Suroviny
- ovoce – ananas, jablka, hrušky…
- med
- citronová šťáva
- máslo
Postup
Různé druhy ovoce rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky a ty pak střídavě napichujeme na grilovací jehlu. V misce smícháme med a citronovou šťávu, směsí pak ovocné špízy lehce potřeme ze všech stran. Špízy grilujeme jen velmi krátce nepřímo při střední teplotě, průběžně je otáčíme a při otáčení lehce potíráme rozpuštěným máslem.
Tip: K špízům se může k namáčení servírovat ohřátá zbylá medová marináda
Zdeněk Urban