Kontaktní grily
Kontaktní grily využívají jak elektrický, tak plynový zdroj tepla. Jsou vybaveny regulátory teploty, snadno se udržují a čistí.
Velkou výhodou kontaktních grilů je, že díky konstrukci se odkapávající tuk nebo přebytečný olej nedostane do styku s ohněm, ale stéká po grilovací desce nebo rozptylovačích tepla přímo do sběrné nádoby. Grily tedy neprodukují žádný kouř a jídlo si zachová svoji chuť i vůni.
Elektrický kontaktní gril je ideální pro používání uvnitř bytu nebo domu. Grilovací plocha je většinou z teflonu, na vnitřní straně jsou většinou drážky a uvnitř topné spirály. V principu gril funguje tak, že se grilovaná potravina vloží mezi dvě grilovací plochy… Většina grilů má světelné upozornění nahřátí grilovacích ploch.
Plynový kontaktní gril má grilovací plochu z litinové desky nebo roštu, některé typy kombinují obě možnosti. Plochu pro grilování zahřívá plamen ze speciálně upravených hořáků.