Klasické grily na dřevěné uhlí nebo dřevo
Grilování na rozpáleném dřevěném uhlí je klasika. Potraviny mají svou nezaměnitelnou chuť i aroma, které u plynových nebo elektrických grilů nezískají.
Grily na dřevěné uhlí a dřevo se vyrábí v mnoha tvarech a velikostech, používají se i různé materiály - nejčastěji plech nebo litina. Rošt na palivo je umístěný vodorovně pod roštem nebo jehlami na potraviny. Výška, v které je rošt na potraviny od topeniště, se dá většiny těchto grilů snadno měnit. Některé grily mají i odklápěcí víko, dražší typy mají ve víku a v topeništi otvory pro regulaci přívodu vzduchu a pak se dají používat pro nepřímé i přímé grilování.
Keramické grily na dřevěné uhlí mají na bocích grilovací části keramické desky, které dlouho udržují stabilní teplotu - ta se dá navíc regulovat pomocí otvorů v horní a dolní části grilu. Grilovací rošt je poměrně vysoko nad topeništěm, grily mají víko a grilované potraviny jsou šťavnaté a křehké.
Výhodou těchto grilů je především nižší pořizovací cena, ale doporučujeme koupit spíše kvalitní dražší gril. Budete ho zcela jistě používat delší dobu a také se s ním lépe manipuluje.
Určitým nedostatkem je delší doba přípravy před samotným grilováním, protože dřevěné uhlí nebo vhodné dřevo se musí důkladně rozžhavit. Smířit se také musíte s kouřem. Ten většinou vzniká z tuku, který odkapává přímo na žhavé uhlí.
Existují i speciální typy grilů na dřevěné uhlí, v kterých se dá použít i dřevo. Ve většině případů je u nich navíc samostatná komora pro uzení.