Mořské plody na grilu – nejlepší konec grilovací sezóny
Už jste letos grilovali maso, ryby, zeleninu a dokonce i ovoce, a nevíte, čím zakončit letošní sezónu? Dejte na gril mořské plody! Je to skutečně ta nejlepší lahůdka na závěr.
Mořské ryby a plody mají minimální obsah tuku a jsou velkým zdrojem minerálů a mnoha dalších látek, které náš organismus potřebuje. Jejich kuchyňská úprava je velmi rychlá, většina výživných látek zůstává zachována stejně jako lahodná chuť. Mezi nejčastěji konzumované mořské plody, které je možné připravit na grilu, patří krevety, langusty, humři, mušle, chobotnice ale i krabi.
Krevety jsou velkým zdrojem proteinů i minerálů a obsahují minimum tuků. V oblastech Středomoří se velmi často grilují a přidává se k nim česnek. Langusta a humr jsou skutečnou lahůdkou, na celém světě se jejich maso považuje za delikatesu. Mušlí je mnoho druhů, nejčastěji se konzumují slávky jedlé a mušle sv. Jakuba. Z grilu je velmi chutné je i maso chobotnice nebo sépie. Krabi jsou velmi dietní a jejich maso je jemné.
Mořské plody pro grilování jsou nejlepší čerstvé. Nikdy negrilujte plody, které jste čerstvé nechali zamrazit. Především čerstvé krevety a mušle se poznají podle jejich vůně – musí vonět mořskou vodou a ne tzv. rybinou.
Mořské plody se grilují při teplotě maximálně 80° Celsia. Při vyšší teplotě z nich vytéká bílkovina a ztvrdnou.
Grilování krevet
Krevety jsou na trhu poměrně dostupné a i proto patří k nejčastěji grilovaným mořským plodům. Grilují se rychle, stejnoměrně se propékají a teplo uvolňuje jejich přirozenou mírně sladkou a velmi příjemnou chuť.
Zmrazené krevety by se měly po rozmrazení namočit do slané vody a uložit na 30 minut do chladničky. Na 1 litr vody se přidávají 2 lžíce soli, ideálně mořské. Takto připravené krevety nebudou po grilování tuhé a suché. Pokud byste chtěli krevety marinovat, měly by být v marinádě alespoň hodinu. Grilují se přímo nad mírným nebo středním žárem 4 až 6 minut.
Vzhledem k velikosti jsou velmi vhodné na špízy. Používejte hranaté jehly, na kulatých se krevety při otáčení protáčejí.
Mušle na grilu
Z mušlí jsou pro grilování nejlepší větší mušle sv. Jakuba, které se dají koupit jen s polovinou lastury nebo vyloupané. Při přípravě z nich odstraníme šedou mírně zvlněnou část a pak se poměrně krátce grilují přímo nad mírným nebo středním žárem. Mušle slávky nebo srdcovky je nejlepší grilovat v miskách z alobalu.
Příprava chobotnice
Na přípravu chobotnic pro grilování budete potřebovat více času, protože se musí nejdříve uvařit. Vaří se tak dlouho, dokud nejsou měkké – může to podle druhu a velikosti trvat i hodinu. Po uvaření se nakládají do marinády, v které by neměl chybět česnek, který mořským plodům dodává dokonalou chuť.
Na jednoduchou základní marinádu na chobotnice smícháme olivový olej, šťávu z limetky, prolisovaný česnek, kurkumu, jemně nasekanou petrželku a sůl. Poměr surovin záleží na vaší chuti a fantazii.
Chobotnice se v marinádě nechávají také alespoň hodinu. Jsou velmi vhodné na špízy a grilují se rychle na větším žáru.
Výborné a vyzkoušené recepty
Pro vaše grilování mořských plodů přidáváme několik receptů. Jsou vyzkoušené a zaručujeme, že si pochutnáte. Neuvádíme množství, protože jak grilování je mimo jiné i o kuchařské fantazii a chuti – a to oboje určitě máte.
Směs mořských plodů na grilu se sýrem
Složení mořských plodů je možné měnit podle toho, jaké máme momentálně k dispozici, ale uvedená kombinace je nejchutnější.
Suroviny
- chobotničky
- sépiové kroužky
- krevety
- sýr feta
- česnek
- olivový olej
- petrželka
- pepř a sůl
Postup
Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme, smícháme je s olejem a vše dochutíme pepřem a solí. Do připravené marinády alespoň na hodinu naložíme mořské plody.
Plody pak grilujeme přímo na středním žáru do měkka přibližně 15 až 20 minut. Během grilování je průběžně otáčíme a lehce potíráme marinádou.
Sýr nakrájíme na malé kostičky a promícháme s trochou oleje. Grilované měkké mořské plody se sýrem v misce promícháme a vše posypeme jemně nasekanou petrželkou. Vhodnou přílohou je čerstvé bílé pečivo.
Grilované mořské plody se salátem
Velmi chutné mořské plody, podávané na zeleném salátu. Mohou se použít různé druhy salátů. Recept oblíbený především ve Francii.
Suroviny
- slávky
- krevety
- olivový olej
- citron
- limetka
- česnek
- mořská sůl
- salát
- pažitka
Postup
Připravené slávky a krevety položíme na grilovací tácek, lehce je pokapeme citronovou a limetkovou šťávou a olivovým olejem. Česnek můžeme přidat dvěma způsoby – buď jen k mořským plodům přiložíme oloupané stroužky, nebo plody potřeme prolisovaným česnekem. Celé stroužky plody spíš jen tzv. ovoní, prolisovaný česnek je ochutí.
Mořské plody jsou grilované přibližně za 3 až 5 minut, slávky musí být otevřené. Grilované plody posypeme jemně nasekanou pažitkou.
Salát opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak ho natrháme, pokapeme citronovou a limetkovou šťávou i olejem, položíme na něj grilované mořské plody a podáváme. Vhodnou přílohou je například čerstvá bageta s česnekovým máslem.
Krevety s česnekem na špízu
Jen z krevet, česneku, chilli, másla a olivového oleje si můžete připravit jedinečnou pochoutku, s kterou budete mít úspěch při každém grilování.
Suroviny
- krevety – loupané s ocásky
- máslo
- olivový olej
- chilli
- česnek
- sůl
Postup
Špejle na špízy namočte na 15 minut do vody a pak na ně napíchejte krevety. Olej rozmíchejte s trochou rozpuštěného másla, prolisovaným česnekem a solí, dochuťte chilli. Krevety jemně potřete a špízy dejte na středně rozpálený gril. Opékají se 5 až 8 minut, při otáčení je potírejte.
Mušle slávky na grilu
Suroviny
- mušle – slávky
- citron
- česnek
- olivový olej
- petrželka
Postup
Mušle důkladně omyjeme, uzavřené rozložíme je na grilovací tácek a mírně pokapeme olivovým olejem. Na tácek k mušlím přidáme oloupané stružky česneku a vše můžeme ještě zakápnout citronovou šťávou. Tácek s mušlemi dáme na rošt na středně rozpálený gril – grilované jsou, když se otevřou.
K mušlím z grilu se hodí je omáčka smíchaná z citronové šťávy, olivového oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané petrželky. Vhodnou přílohou je pečivo.
Grilované chobotnice
Chobotnice se příliš často negrilují. Zde jsou dva recepty, a když si podle nich chobotnice připravíte, už nikdy v budoucnu nebudou při vašem grilování chybět.
Grilované chobotnice s bylinkami
Suroviny
- chobotnice
- citronová šťáva
- ocet
- olivový olej
- bazalka
- petrželka
- pepř a sůl
Postup
V misce smícháme citronovou šťávu s octem a olejem, směs opepříme a osolíme. Chobotnice uvaříme v slané vodě do měkka, pak je omyjeme, osušíme, opepříme, osolíme a pokapeme olejem. Grilují se přímo na středním žáru přibližně 3 minuty, potom se nechají v misce odležet. Po odležení se chobotnice na talíři potřou připravenou citronovou šťávou, posypou jemně nasekanou petrželkou a bazalkou a podávají nejlépe s čerstvým pečivem.
Marinované grilované chobotnice
Suroviny
- chobotnice
- limetková šťáva
- ocet
- olivový olej
- česnek
- kurkuma
- petržel
- sůl
Postup
Chobotnice necháme v slané vodě uvařit, až jsou měkké, pak je opláchneme a necháme okapat.
Z oleje, limetkové šťávy, prolisovaného česneku, kurkumy a jemně nasekané petrželky připravíme marinádu, kterou podle chuti osolíme. Uvařené, opláchnuté a okapané chobotnice vložíme do marinády a dáme na hodinu do chladna.
Marinované chobotnice se potom napíchají na silnější špejle a rychle grilují na středním, případně i větším, žáru.
Zdeněk Urban