Nejlepší grilovací omáčky, které si můžete připravit doma
Letní grilovací sezóna je v plném proudu, s nadšením nakupujeme různé druhy masa, klobásy, zeleninu i sýry. V nákupním košíku nesmí chybět ani široký výběr grilovacích omáček. Anebo smí? Skvělé omáčky si můžeme sami vyrobit – levněji a zdravěji! Vyzkoušejte naše recepty a nebudete litovat.
Grilovací omáčky servírujte nejlépe v keramických mističkách, aby si každý mohl namočit sousto do vybrané příchuti. Omáčky se hodí především ke grilovanému masu, a to kuřecímu, vepřovému i hovězímu, ale také k mořským plodům, jako jsou krevety nebo mušle. Zachutná vám možná i grilovaná zelenina s omáčkami, za zkoušku stojí i grilovaný sýr typu camembert nebo pološtiepok. A až skončí grilovací sezóna, omáčky využijete třeba ke kuřecím stripsům nebo přírodním řízkům.
Barbecue omáčka
-
300 ml kečupu
-
120 g třtinového cukru
-
60 g melasy
-
50 g medu
-
4 lžíce bílého vinného octa
-
1 lžíce worcesterové omáčky
-
1 lžíce utřeného česneku
-
1 lžíce uzené papriky
-
1 lžička soli
-
½ lžičky sušeného česneku
-
½ lžičky sušené cibule
-
¼ lžičky kajenského pepře
Třtinový cukr zahříváme v kastrůlku, dokud nevznikne karamel. Poté přidáme ostatní ingredience, přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme deset minut až čtvrt hodiny. Plníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme zchladnout.
Sweet chilli omáčka
-
250 ml medu
-
60 ml rýžového octa
-
170 ml vody
-
3 stroužky česneku
-
2 čerstvé chilli papričky
-
1 lžíce kukuřičného škrobu
Česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně nakrájíme i chilli papričky. V kastrůlku smícháme med, rýžový ocet, vodu, česnek a chilli, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi jednu minutu. Stáhneme plamen, v misce smícháme kukuřičný škrob se dvěma lžícemi vody a přilijeme k omáčce. Vše provaříme alespoň jednu minutu do požadované hustoty. Poté omáčku přelijeme do zavařovacích skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem nahoru a necháme zchladnout. Po otevření omáčku uchováváme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.
Omáčka teriyaki
-
60 ml sojové omáčky
-
170 ml + 60 ml vody
-
2 lžíce medu
-
4 lžíce třtinového cukru
-
2 lžíce kukuřičného škrobu
-
1 lžíce sezamových semínek
-
½ lžičky strouhaného zázvoru
-
½ lžičky utřeného česneku
V kastrůlku smícháme 170 ml vody s medem, sojovou omáčkou, třtinovým cukrem, strouhaným zázvorem a utřeným česnekem. Za stálého míchání zahříváme až k bodu varu, poté přimícháme kukuřičný škrob rozpuštěný ve zbytku vody. Vaříme minutu či dvě, dokud omáčka dostatečně nezhoustne, pak ji odstavíme z plotny, vmícháme sezamová semínka, naplníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme zchladnout.
Kari omáčka
-
240 ml zeleninového vývaru
-
1 lžíce másla
-
4 lžičky kukuřičného škrobu
-
1 lžička citronové šťávy
-
2 lžičky sojové omáčky
-
1 lžička mletého chilli
-
2 lžičky kari
-
½ lžičky koření pěti vůní (jinak též čínská směs pěti koření)
-
¼ lžičky sušeného česneku
-
¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
Polovinu kukuřičného škrobu smícháme s kořením pěti vůní, mletým chilli, zázvorem, česnekem a kari. V kastrůlku rozehřejeme máslo a zpěníme na něm směs škrobu a koření. Postupně vmícháváme zeleninový vývar, nakonec přimícháme i zbytek škrobu rozmíchaný v troše vývaru. Přidáme sojovou omáčku a citronovou šťávu, za stálého míchání vaříme asi 3 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence. Omáčku ihned servírujeme nebo plníme do zavařovacích sklenic.
Sladkokyselá omáčka
-
200 ml rýžového octa
-
150 g třtinového cukru
-
2 lžíce vody
-
2 lžíce kečupu
-
1 lžíce kukuřičného škrobu
-
2 lžičky sojové omáčky
Rýžový ocet, třtinový cukr, kečup a sojovou omáčku smícháme v kastrůlku a přivedeme k varu. Škrob rozmícháme ve vodě a přilijeme k omáčce, za stálého míchání vaříme asi dvě minuty. Sladkokyselou omáčku hned podáváme nebo nalijeme do zavařovací skleničky, uzavřeme a necháme zchladnout.
Ananasová omáčka s bourbonem
-
200 ml ananasového džusu
-
220 ml kečupu
-
150 ml bourbonu
-
100 ml melasy
-
200 g čerstvého ananasu
-
300 g třtinového cukru
-
½ lžičky mletého chilli
-
½ lžičky mletého černého pepře
-
½ lžičky sušeného česneku
-
½ lžičky sušené cibule
Ananas pokrájíme a rozmixujeme na pyré. Všechny ingredience smícháme v hrnci, přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme zhruba půl hodiny. Horkou omáčku přelijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme zchladnout. Uchováváme v chladničce.
Pomerančová omáčka
-
200 g pomerančové marmelády
-
80 ml rýžového octa
-
4 lžíce kokosového cukru
-
1 lžička chilli vloček
-
¼ lžičky mleté skořice
Kokosový cukr a rýžový ocet zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme pomerančovou marmeládu, chilli a skořici. Důkladně promícháme, sejmeme z plamene a ihned podáváme.
Lenka Ambrožová