Nejlepší omáčky k masu z grilu
Maso, ryby i zelenina z grilu mají svoji specifickou chuť, kterou je ale ještě možné vylepšit. Při servírování se nespoléhejte jen na hořčice nebo kečup, přidejte k nim ještě dipy a omáčky.
Maso se peče na grilu a jeho vůně dráždí chuťové buňky a stůl pro hodování je připravený. Je na něm samozřejmě čerstvé pečivo, zelenina a saláty, hořčice, kečupy, nechybí nápoje… a pokud jste dokonalí, pak ani dipy a omáčky.
Grilovací omáčky zvýrazní chuť masa
Různé omáčky mohou velmi výrazně ještě vylepšit chuť grilovaného masa, ryb i zeleniny. Připravují se mnoha způsoby a je na ně možné využít i marinády, které se nespotřebovaly na maso. Marinády už jsou většinou samy o sobě dost kořeněné, a tak by se při jejich využití do omáček měly přidávat postupně.
Tipy pro zvýraznění vůně koření
- Používáme mleté koření a umeleme ho až krátce před přípravou. Celé koření si mnoho aromatických látek uchová.
- Celé koření upražíme při střední teplotě na malé pánvi bez tuku, tím se z koření uvolní aromatické oleje. Pražení musí být krátké, koření se snadno připaluje a pak by mohlo být nepříjemně hořké. Vhodné jsou pouze nerezové nebo litinové pánve, ne teflonové.
Grilovací omáčky, kterým se také říká barbecue omáčky, se používají k potírání, ale také se velmi často servírují k již ugrilovanému masu. Základem grilovací omáčky by měl být kvalitní kečup – nejlépe domácí. Některé barbecue omáčky jsou rychlé a jednoduché, ale existují i takové, které se vaří několik hodin, každá taková omáčka by se ale měla nechat alespoň 24 hodin rozležet.
Další dochucovací přílohy ke grilovaným masům a rybám jsou různé čalamády, čatní a salzy, ale také třeba ochucené máslo.
Ochucené máslo
Marinády a grilovací směsi jsou v mnoha případech poměrně pikantní a ostré, a tak přijde vhod třeba i delikátní a jemné mírně ochucené máslo. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Změklé máslo rozetřeme v misce s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem nebo nastrouhaným sýrem, pak ho dáme na potravinářskou fólii a vytvoříme váleček. Konce fólie pevně zatočíme a máslo necháme v chladničce ztuhnout.
Ochucené máslo vydrží v mrazničce až 3 měsíce a tak je k dispozici i pro další grilování.
Nejlepší omáčky k grilování
Omáčky k masům a rybám z grilu si můžete připravovat podle své fantazie, ale existují vyzkoušené a ověřené recepty. Tyhle omáčky nikdy nezklamou!
Česneková omáčka – grilovací klasika
Suroviny
- 1 bílý jogurt
- 4 stroužky česneku - prolisované
- 250 g tvarohu
- pažitka - jemně nasekaná
- bílý pepř - umletý před přípravou
- lžička práškového cukru
- sůl
Postup
Všechny suroviny důkladně smícháme v misce a pak dochutíme cukrem, pepřem a solí. Ostřejší chuť získáme přidáním většího množství česneku, naopak pro zjemnění je možné přidat víc jogurtu nebo třeba i majonézu.
Sýrová omáčka – chutná a voňavá
Suroviny
- 1 majonéza
- půl kelímku smetany
- 100 g sýr Niva – jemně nastrouhaný
- lžička octa
- pepř – ideálně umletý před přípravou
- sůl
Postup
Příprava je víc než jednoduchá – vše v misce pouze důkladně promícháme…
Klasická grilovací barbecue omáčka – k masu, rybám i zelenině
Suroviny
- 2 cibule – nejlépe šalotka
- 1 lžíce medu
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce ocet Balsamico
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- lžička citronové šťávy
- lžička krupicového cukru
- nové koření
- černý pepř - umletý před přípravou
- sůl
- voda
Postup
Cibuli očistíme, oloupeme a najemno nasekáme. V pánvi rozehřejeme máslo a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova. Pak do pánve přidáme ostatní suroviny mimo citronové šťávy, cukru, nového koření, pepře a soli. Vše krátce za stálého míchání osmahneme, zalijeme vodou, promícháme a vaříme 8 až 10 minut do požadované hustoty. Na konci vaření omáčku dochutíme.
Mexický dip – ideální k namáčení
Suroviny
- 50 g zakysané smetany
- 150 g pyré z rajčat
- 1 chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule šalotka
- lžička olivového oleje
- pepř – ideálně umletý před přípravou
- sůl
Postup
Chilli papričku, očištěnou cibuli a stroužky česneku nasekáme hodně najemno. Zakysanou smetanu smícháme v misce s rajčatovým pyré a přidáme připravenou zeleninu. Vše zakápneme lžící olivového oleje, promícháme a dochutíme pepřem a solí.
Sladký chilli dip – pro pečivo, chipsy nebo zeleninu
Suroviny
- 125 g polotučného tvarohu
- 1,5 deci chilli omáčka sladká
- 1 lžička chilli omáčka pikantní
- bylinky – jemně nasekané - nejlépe koriandr, ale můžou být i jiné
Postup
Všechny suroviny se důkladně smíchají v misce a dip dáme vychladit. Je vhodný k domácím pečeným tyčinkám z listového těsta, chipsům nebo čerstvé zelenině.
Zdeněk Urban