Nejlepší saláty ke grilu
Ke grilovaným masům a rybám se nejčastěji jako příloha podává pečivo a saláty z čerstvé zeleniny. Připravte si ty nejlepší!
Pokud nepoužíváme elektrický kontaktní gril, pak grilování není právě nejzdravější způsob úpravy masa. Přepálený olej z marinády, občas připálené maso, kouř z dřevěného uhlí… to vše není úplně ideální. Negrilujeme ale každý den a tak dá se předpokládat, že náš organismus se s takovou mírnou zátěží dokáže vyrovnat.
Velmi často se jako příloha grilovaných pochoutek servírují saláty ze zeleniny. Jsou chutné, osvěžující, lehké a zdravé, a navíc můžeme mít alespoň pocit, že negativní stránky jinak pozitivního grilovacího zážitku částečně zmírníme.
Zeleninové saláty mnoha chutí
Zelenina má nízkou energetickou hodnotu a obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny. Saláty ze zeleniny jsou právě proto velmi často využívané při redukčních dietách a pročišťujících kůrách, a také jako příloha ke grilovaným masům.
Příprava většiny salátů je velmi jednoduchá a rychlá. Před lety jsme znali strouhané okurky a zelený hlávkový salát, v současnosti si zeleninový salát připravujeme v neuvěřitelném množství kombinací a chutí. Saláty Caprese, Waldorf, Caesar a mnohé další jsou dokonce na jídelních lístcích mnoha luxusních restaurací…
K salátům se podává pečivo a často se zalévají dresinkem. Základem většiny dresinků je kvalitní olej – většinou olivový – a šťáva z citronu nebo limetky, případně vinný a balsamikový ocet.
Salátové zálivky by měly být kyselé
Kyselá šťáva nebo ocet na sebe váží ve vodě rozpustné vitamíny a tak svojí přítomností v salátu zvyšují jejich využitelné množství. Navíc vitamíny chrání před účinky kyslíku a tak jich v kyselém salátu zůstane m,nohem víc, než když zeleninu jen nakrájíme a necháme bez zálivky.
Stejně důležité jsou v salátu i oleje. Rajčata, papriky, mrkev a další červená zelenina obsahuje pro organismus příznivý beta karoten, který se rozpouští v tucích.
V každém případě to ale jak s kyselou, tak s olejovou složkou salátu nesmíme přehánět. Zelenina by v zálivce měla být jen lehce obalená, nesmí v ní plavat. Saláty promícháváme velmi jemně a lehce. Používat různé kuchyňské pomůcky není nutné, i profesionální kuchaři nejraději používají ruce a salát míchají s roztaženými prsty.
Česnekovou vůni v salátu získáte, když rozkrojeným stroužkem vytřete mísu, ve které budete salát míchat. Při tomto způsobu bude česnek cítit jen ze salátu, ne z vašich úst.
Příprava listových salátů
Opláchnout různé druhy zeleniny a pak je nakrájet a dochutit zvládne každý. V poslední době se trochu zapomnělo na kdysi oblíbené saláty z listové zeleniny, možná proto, že jejich příprava je trochu – ale opravdu jen trochu – náročnější.
listy salátů po opláchnutí studenou vodou osušíme – voda z listů by v míse ředila zálivku
listy zásadně nikdy nekrájíme, ale opatrně je roztrháme na menší kousky
s listy i kousky zacházíme velmi jemně, aby se na nich nevytvořily skvrny
Listové saláty servírujeme co nejdříve po jejich přípravě.
Ostatní saláty z krájené zeleniny s pikantnějšími zálivkami se můžou v chladu nechat rozležet. Saláty je potřeba zkonzumovat poměrně rychle, zelenina totiž rychle osychá, ztrácí barvu i chuť.
Tipy na výborné saláty ke grilu i z grilu
Zeleninových salátů je skutečně neuvěřitelné množství, vybírat si můžete z tisíců receptů.
Zde vám jako ochutnávku nabízíme dva vynikající saláty z čerstvé zeleniny, protože už budete mít rozpálený gril, tak ještě jeden ze zeleniny grilované. Ten už samozřejmě tak zdravý není, ale pochutnáte si.
Chutný a osvěžující okurkový salát
V poslední době trochu zapomenutá klasika…
Suroviny
- 2 salátové okurky
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1 kelímek zakysané smetany
- cukr krystal
- pepř černý mletý
- sůl
Postup
Okurky omyjeme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky, které osolíme. Necháme je 10 minut odležet a pak slijeme vodu.
Studenou vodou opláchnutou zelenou nať jarních cibulek nasekáme najemno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme.
V míse smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a směs dochutíme cukrem, pepřem a solí. Přidáme kostičky okurek a cibulkovou nať, vše lehce promícháme a dáme vychladit.
Pikantní zeleninový salát
Ostřejší salát s velmi krátkou dobou přípravy.
Suroviny
- 2 feferonky
- 1 salátová okurka
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
Postup
Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Feferonky rozkrojíme, zbavíme je jadérek, opláchneme a nakrájíme najemno. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme.
Připravenou zeleninu smícháme v míse s hořčicí a olejem, vše dochutíme citronovou šťávou a osolíme.
Jednoduchý salát z grilované zeleniny
Na závěr grilování můžete využít dohasínající dřevěné uhlí
Suroviny
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 oranžová paprika
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
Postup
Papriky rozkrojíme, odstraníme z nich jádřince a po opláchnutí studenou vodou je nakrájíme na trojúhelníky ve velikosti přibližně 2,5 až 3 centimetry. Cuketu i lilek opláchneme, odřízneme stopky a nakrájíme je na 0,5 centimetru silná kolečka.
Zeleninu necháme krátce grilovat, až změkne. Pak ji v míse smícháme s olejem, dochutíme pepřem a solí. Pro lepší chuť je možné přidat i jemně nasekané bylinky – tymián, bazalku apod.