Nejčastěji grilované potraviny - způsob a doba jejich grilování
Protože grilování je svým způsobem gastronomická událost, nemělo by se u něj nijak spěchat. Čas zde hraje pro konečnou chuť a vůni stejně důležitou úlohu jako správná teplota.
Doba grilování v tabulce je přibližná. U masa záleží na druhu masa, jeho stáří, přípravy, délce marinování atd.
Potravina |
Váha - síla (tloušťka) |
Způsob grilování |
Teplota - žár |
Doba grilování |
|
|
|
|
|
|
|
Hovězí maso |
|
|
|
|
|
hamburger - karbanátky |
2 cm |
přímé |
vysoká |
7 – 10 min. |
|
pečeně |
1,5 kg |
nepřímé |
střední |
2 – 3 hod. |
|
steak |
krvavý |
2,5 cm |
přímé |
vysoká |
5 – 6 min. |
|
středně propečený |
2,5 cm |
přímé |
vysoká |
8 – 9 min. |
|
propečený |
2,5 cm |
přímé |
vysoká |
12 – 13 min. |
|
|
3 cm |
přímé |
vysoká |
12 – 14 min. |
|
|
4 cm |
přímé |
vysoká |
8 – 10 min. |
|
|
|
+ nepřímé |
střední |
4 – 6 min. |
|
|
5 cm |
přímé |
vysoká |
8 – 10 min. |
|
|
|
+ nepřímé |
střední |
6 – 8 min. |
steak z býka |
4 cm |
přímé |
vysoká |
14 - 16 min. |
|
|
5 cm |
přímé |
vysoká |
15 – 20 min. |
|
Rumpsteak |
450 – 900 gr |
přímé |
vysoká |
12 – 15 min. |
|
T-Bone steak |
2,5 cm |
přímé |
vysoká |
10 – 12 min. |
|
svíčková |
1,5 – 3 kg |
nepřímé |
střední |
1,5 – 2,5 hod. |
|
špízy |
průměr 2,5 cm |
přímé |
vysoká |
6 – 8 min. |
|
žebírka |
|
přímé |
vysoká |
10 – 15 min. |
|
Hovězí rumpsteak a T-Bone steak je možné po přímém grilování ještě krátce – přibližně 5 minut – dopéct nepřímým grilováním. |
|||||
|
|
|
|
|
|
Telecí maso |
|
|
|
|
|
steak |
|
2 cm |
přímé |
vysoká |
10 – 12 min. |
|
|
2,5 cm |
přímé |
vysoká |
12 – 14 min. |
|
|
3,5 cm |
přímé |
vysoká |
16 – 18 min. |
|
|
|
|
|
|
Vepřové maso |
|
|
|
|
|
kotlety |
2,5 cm |
přímé |
střední |
10 – 14 min. |
|
pečeně |
2 kg |
nepřímé |
střední |
1,5 – 2,5 hod. |
|
steak |
2 cm |
přímé |
střední |
10 – 14 min. |
|
|
3 cm |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
|
|
+ nepřímé |
střední |
6 – 10 min. |
|
Steak z panenky |
350 – 450 gr |
přímé |
střední |
25 – 30 min. |
|
|
|
+ nepřímé |
střední |
10 - 15 min. |
|
žebírka |
|
přímé |
střední |
6 – 12 min. |
|
špízy |
průměr 2,5 cm |
přímé |
střední |
12 – 15 min. |
|
párky, špekáčky apod. |
|
přímé |
střední |
5 – 10 min. |
|
klobásy malé a tenké |
|
přímé |
střední |
10 – 12 min. |
|
klobásy silnější a velké |
|
přímé |
střední |
15 – 20 min. |
|
Vepřové maso musí být ke konzumaci po grilování vždy dobře propečené, nesmí být uvnitř krvavé ani narůžovělé |
|||||
|
|
|
|
|
|
Jehněčí maso |
|
|
|
|
|
kotlety |
2,5 cm |
přímé |
střední |
10 – 12 min. |
|
|
4 cm |
přímé |
střední |
14 – 16 min. |
|
steak z kýty |
1,5 cm |
přímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
|
2,5 cm |
přímé |
střední |
10 – 12 min. |
|
steak ze svíčkové |
2,5 cm |
přímé |
střední |
10 – 12 min. |
|
|
3,5 cm |
přímé |
střední |
14 – 15 min. |
|
pečeně z kýty |
1 kg |
přímé |
střední |
25 – 36 min. |
|
|
2 kg |
nepřímé |
střední |
60 – 70 min. |
|
roláda z kýty |
2,5 kg |
nepřímé |
střední |
1,5 – 2 hod. |
|
špízy |
průměr 2,5 cm |
přímé |
střední |
10 – 15 min. |
|
žebírka |
|
přímé |
střední |
10 – 12 minut |
|
kebab |
2 cm |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
|
|
|
|
|
|
Drůbeží maso servírujeme vždy jen dobře propečené, uvnitř nesmí být krvavé ani narůžovělé. |
|||||
Kuřecí maso |
|
|
|
|
|
celé kuře |
do 2 kg |
nepřímé |
střední |
1 – 1,5 hod. |
|
půlka kuřete |
do 1 kg |
nepřímé |
střední |
50 – 75 min. |
|
čtvrtka kuřete |
do 0,5 kg |
nepřímé |
střední |
30 – 40 min. |
|
prsa bez kosti |
100 – 150 gr. |
přímé |
střední |
8 – 12 min. |
|
prsa vcelku s kostí |
200 gr. |
přímé |
střední |
20 – 30 min. |
|
stehna, paličky |
100 – 150 gr. |
přímé |
střední |
20 – 30 min. |
|
křídla |
75 gr. |
přímé |
střední |
15 - 25 min. |
|
špízy |
průměr 2,5 cm |
přímé |
střední |
8 – 12 min. |
|
Kuřecí prsa je možné grilovat přímo i nepřímo, při nepřímém grilování se doba prodlužuje přibližně o 10 minut. |
|||||
|
|
|
|
|
|
Krůtí maso, krocan |
|
|
|
|
|
celá krůta, krocan |
4 - 5 kg |
nepřímé |
střední |
1 – 1,5 hod. |
|
|
5 - 6 kg |
nepřímé |
střední |
2,5 – 3 hod. |
|
prsa |
6 – 10 kg |
nepřímé |
střední |
3 – 4,5 hod. |
|
|
do 1,5 kg |
nepřímé |
střední |
60 – 90 min. |
|
steak z prsou krůty |
1,5 cm |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
stehna, paličky |
400 – 650 gr. |
nepřímé |
střední |
50 – 60 min. |
|
křídla |
75 gr. |
přímé |
střední |
15 - 25 min. |
|
špízy |
průměr 2,5 cm |
přímé |
střední |
12 – 15 min. |
|
|
|
|
|
|
|
Kachna |
|
|
|
|
|
celá |
do 3 kg |
nepřímé |
střední |
90 – 120 min. |
|
půlka |
do 1,5 kg |
nepřímé |
střední |
35 – 45 min. |
|
prsa |
do 250 kg |
přímé |
střední |
15 – 20 min. |
|
|
|
|
|
|
|
Husa |
|
|
|
|
|
celá |
do 3 kg |
nepřímé |
střední |
90 – 120 min. |
|
|
5 – 7 kg |
nepřímé |
střední |
3 hod. |
|
|
|
|
|
|
|
Ryby |
|
|
|
|
|
celá |
450 gr., 5 – 6 cm |
přímé |
střední |
15 – 20 min. |
|
|
do 1 kg, 7,5 cm |
nepřímé |
střední |
30 min. |
|
|
do 2 kg, 10 cm |
nepřímé |
střední |
45 min. |
|
|
2,5 – 4,5 kg |
nepřímé |
střední |
10 min. / 2,5cm |
|
filety |
1 cm |
přímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
|
2 cm |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
|
2,5 cm |
přímé |
střední |
10 - 11 min. |
|
|
4 cm |
přímé |
střední |
10 – 15 min. |
|
špízy |
průměr 2,5 cm |
přímé |
střední |
8 – 12 min. |
|
|
|
|
|
|
|
Mořské plody |
|
|
|
|
|
humr |
1 kg |
přímé |
střední |
15 – 20 min. |
|
krab |
1 kg |
přímé |
střední |
10 – 12 min. |
|
krevety loupané |
menší |
přímé |
střední |
2 min. |
|
|
velké |
přímé |
střední |
4 – 6 min. |
|
krevety neloupané |
velké |
přímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
mušle |
|
přímé |
střední |
4 – 6 min. |
|
|
|
||||
Sýry |
|
|
|
|
|
Balkánský, kozí |
1 cm |
přímé |
střední |
5 – 10 min. |
|
Hermelín |
|
přímé |
střední |
5 – 10 min. |
|
Mozzarella |
1 cm |
přímé |
střední |
6 - 8 min. |
|
|
|
|
|
|
|
Zelenina, houby |
|
|
|
|
|
brambory |
celé |
nepřímé |
střední |
30 - 45 min. |
|
|
plátky |
nepřímé |
střední |
14 – 16 min. |
|
paprika |
celá, půlená |
přímé |
střední |
8 – 12 min. |
|
cibulka |
celá |
přímé |
střední |
2 – 4 min. |
|
pórek |
podélně půlený |
přímé |
střední |
12 – 15 min. |
|
cuketa, lilek |
plátky 1,5 cm |
přímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
|
půlky |
přímé |
střední |
6 – 10 min. |
|
rajčata |
půlená |
přímé |
vysoká |
5 min. |
|
rajčata cherry |
celá |
přímé |
střední |
2 – 4 min. |
|
chilli papričky |
celé |
přímé |
střední |
2 – 4 min. |
|
chřest |
celý |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
fazolky |
celé |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
fenykl |
silnější plátky |
přímé |
střední |
10 – 12 min. |
|
kukuřice |
celý klas |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
|
|
nepřímé |
střední |
15 – 20 min. |
|
žampiony |
kloboučky |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
|
|
|
|
|
|
Ovoce |
|
|
|
|
|
ananas |
plátky 1,5 cm |
přímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
banán |
půlky ve slupce |
nepřímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
fíky |
nakrojené |
přímé |
střední |
4 – 6 min. |
|
jablka |
půlky bez jader |
nepřímé |
střední |
10 – 15 min. |
|
hrušky |
půlky bez jader |
přímé |
střední |
10 – 15 min. |
|
broskve |
půlky bez pecek |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
|
meruňky |
půlky bez pecek |
přímé |
střední |
6 – 8 min. |
|
nektarinky |
půlky bez pecek |
přímé |
střední |
8 – 10 min. |
Všechny uvedené doby grilování jsou orientační, mohou se prodlužovat nebo zkracovat nejen podle vlastností samotných potravin, ale i podle žáru grilu. Před servírováním a konzumací je proto vždy nejlepší potraviny ochutnat…