Oslavte Silvestr s přáteli při grilování
Poslední den v roce si zaslouží nápaditý program i menu. Obojí snadno skloubíte, když uspořádáte silvestrovské grilování. Hosté se zabaví při grilování a z vás spadne břemeno veškerých příprav. Vůbec nevadí, že není zrovna grilovací sezóna. Existuje několik možností grilování v pohodlí domova.
Nejen sýry z raclette grilu
Výbornou pomůckou na party je raclette gril. Není složitý na obsluhu a nabízí spoustu možností grilovaných dobrot. Název raclette dostal tento gril podle švýcarského sýra, který se v selských rodinách napichoval na vidličku, nechal se roztéct a seškrabával se dřevěnou vidličkou. Jako příloha se podávaly brambory vařené ve slupce, nakládané okurky nebo cibulky a suché bílé víno. Dnes se takto připravuje nejen raclette, ale jakýkoliv tučný sýr, maso, slanina, ryby či brambory.
Nejčastěji jsou tyto grily elektrické. Součástí výbavy jsou i speciální lopatičky, na které pokládáme plátky sýra, šunky, a vajec a opékáme uvnitř grilu. Přímo na desku grilu pak pokládáme maso, brambory a ryby.
Brambory se sýrem raclette
Ingredience
-
1,8 kg brambor
-
špetka mletého černého pepře
-
špetka soli
-
500 g sýru raclette nebo jiného tučného sýru
Postup
Brambory buď uvaříme v osolené vodě doměkka, nebo je upečeme v troubě. Měkké brambory oloupeme, máme-li nové brambory, neloupáme je, ohříváme je na vrchní desce raclette grilu, nebo jinde v teple. Plátky sýra roztavíme v pánvičkách raclette grilu. Nemáme-li raclette gril, použijeme pánev, ohnivzdorný talíř nebo zapékací misku, které dáme do rozehřáté trouby a sýr rozpustíme přímo na bramborách. Rozpouštíme-li sýr v raclette grilu, brambory pak rozkrájíme a na nahřátých talířích, přelijeme je sýrem, nebo namáčíme v pánvičkách. Osolíme, opepříme či jinak okořeníme podle chuti. Můžeme přidat nakládanou cibulku nebo okurku.
Pochoutky z elektrického grilu
Další možností, jak grilovat doma spolu s přáteli, je elektrický gril. Sice z něj jídlo nebude chutnat stejně jako na ohni, ale bude výborné i tak. Pokud nemáte nepřilnavý gril, potřebujete olej ve spreji. Hodit se budou také kleště na obracení masa. Ideální je maso den předem naložit do oleje s kořením nebo bylinkami. U steaků můžete kontrolovat teplotu digitálním teploměrem, ale není to nutné.
Skvělou slavnostní variantou jsou krevety na grilu. Výborné jsou na citronu, nebo s různými marinádami. Budou se hezky doplňovat se šampaňským. Důležité je, aby byly čerstvé, mražené na grilu nebudou mít tak výraznou chuť.
Grilované tygří krevety
Ingredience
-
1 citron
-
1 stroužek česneku
-
0,5 ks chilli papričky
-
12 ks tygřích krevet
-
1 polévková lžíce vinného octa
-
20 ml olivového oleje
-
2 špetky mletého černého pepře
-
30g petrželové nati
-
1 pomeranč
-
100g hlávkového salátu
-
100g strouhanky
-
2 špetky soli
Postup
Krevety opláchneme a vyloupneme z krunýře. Vyjmeme střívko a ponecháme u nich jenom ocas. Najemno nasekáme stroužek česneku, chilli papričku a petržel. Vše v misce smícháme se strouhankou. Ke směsi přidáme šťávu vymačkanou z poloviny pomeranče a najemno nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče. Osolíme špetkou soli a špetkou pepře a přiléváme opatrně olivový olej. Přiléváme, dokud není strouhanka vlhká, celkové množství přilévaného oleje je asi 70 ml. Očištěné krevety obalujeme ve strouhankové směsi. Na pánev vlijeme 3 lžíce olivového oleje a rozpálíme. Na rozpáleném oleji zprudka grilujeme krevety. Hotové napichujeme na špejli jako špíz.
Připravíme si zálivku. V menší misce smícháme vinný ocet, olivový olej, zbylou sůl a pepř. Nakonec omyjeme salát a natrháme ho na jednotlivé listy, které naskládáme na talíře. Listy salátu zlehka přelijeme zálivkou a položíme na ně krevetové špízy. Ozdobíme měsíčky nakrájeného citronu.