Grilovací rošt - čistění a maštění
Topeniště používaného grilu nemusí být vždy naprosto dokonale čisté, ale o rošt pečujte, protože na něj pokládáte potraviny.
Před grilováním, když už je rošt trochu rozehřátý, ho očistěte speciálním kartáčem a pak lehce potřete olejem. Kartáč použijte i po ukončení grilování, dokud je rošt horký
Olej nebo omastek na roštu zabraňuje přichytávání grilovaných potravin. Rošt můžete namastit štětečkem namočeným v oleji, ale při tomto způsobu většinou olej zbytečně kape do topeniště. Výhodnější je rošt namastit papírem, který jste do oleje mírně namočili. Rošt je také možné potřít kouskem sádla nebo slaniny, grilované potraviny tak získají i další chuť a vůni. Rošt by měl být namaštěný vždy když grilujete kuřecí prsa, ryby, steaky a další potraviny, které se přichytávají. Při grilování tučnějšího masa a zeleniny se rošt mastit nemusí.
Po grilování můžete teplý rošt nejprve jen opatrně otřít třeba savým papírem. Vychladlý rošt pak důkladně očistěte kartáčem a omyjte.