Ryby a mořské plody na grilu

Grilování různých druhů masa je velmi oblíbené, v poslední době se stále častěji grilují ryby a také mořské plody.  Milovníci těchto lahůdek totiž zjistili, že jejich příprava není v podstatě nijak složitá.

Grilujeme často, grilujeme rádi a v současnosti grilujeme snad už všichni – tedy pokud k tomu máme alespoň minimální příležitost, možnost a vybavení. Na trhu je dostatek grilů v nejrůznějším provedení a velikostech, objevily se dokonce již i půjčovny grilů a základního vybavení pro příjemnou grilovaní párty.

Grilujeme všechno, co se grilovat může – nejčastěji ale různé klobásy, vepřové kotlety, hovězí steaky, kuřecí prsa, pstruhy, ale také různé druhy zeleniny. Zkušenější na rozpálený gril položí i ovoce a umí připravit vynikající grilované dezerty, v  poslední době se na roštech stále víc připravují i mořské ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody

V zemích, které sousedí s mořem, jsou mořské plody a ryby velmi často připravovaným jídlem. Jsou zdravé, mají minimum tuku, vysoký obsah minerálů a nenasycených mastných kyselin, která lidské tělo potřebuje.

Mořské plody jsou nejrůznější mořští živočichové. Jejich úprava je rychlá, zachovávají si svoji přirozenou lahodnou chuť i křehkost.

  • krevety - garnáti  jsou velmi oblíbení korýši s velkým obsahem minerálních látek a proteinů a minimálním množstvím tuků. Velmi často se grilují ve Středomořských oblastech.

  • langusty a humři patří mezi vyhlášené delikatesy, humr má mohutná přední klepeta.

  • mušle jsou také považovány za velkou lahůdku, nejznámější jsou mušle Svatého Jakuba a slávky.

  • krabi mají velmi jemné dietní maso, většinou se vaří, ale chutní je i grilovaní.

  • chobotnice - sépie jsou velmi oblíbené ve středomořských oblastech, kde se grilují, dusí a pečou

Mořské ryby na grilu jsou velmi chutné. Nejznámější a také nejčastěji grilované jsou 

Obrázek

Příprava mořských ryb a mořských plodů na grilování je v mnohém podobná, jako příprava ostatních druhů masa. Ryby i mořské plody se samozřejmě musí důkladně očistit a omýt, ve většině případů se marinují, případně alespoň potírají ochuceným olejem. Velmi často se používá česnek a různé bylinky.

Grilování trvá poměrně krátkou dobu, ryby i mořské plody je nutné otáčet a rošt by se měl potřít olejem. Plody moře i ryby jsou velmi chutné grilované v alobalu.

Nejlepší recepty

Grilovaná treska s chilli

Suroviny

  • 4 tresky – vykuchané

  • 1 citron

  • 4 plátky másla

  • petrželka – nasekaná nať

  • sůl

  • olej

Marináda

  • 4 lžíce olivového oleje

  • šťáva z 1 citronu

  • 2 stroužky česneku – oloupané a prolisované

  • 2 chilli papričky – omyté, bez semínek, najemno nakrájené

  • mletý pepř

  • sůl

Postup

Ryby vcelku očistíte, omyjete a osušíte. V misce smícháte ingredience na marinádu a citron nakrájíte na silnější plátky. Ryby potřete z vnější strany i uvnitř marinádou, do břišní dutiny dáte plátek citronu, plátek másla a nasekanou nať petrželky. Ryby dáte do vzduchotěsné mísy nebo pod potravinářskou fólii a necháte je alespoň hodinu marinovat.

Odleželé ryby položíte na olejem potřenou mřížku rozpáleného grilu, případně můžete použít speciální mřížku na ryby, grilovaní tácek nebo jen silnější alobal. Ryby se grilují přibližně 5 až 7 minut z každé strany, během grilování se potírají zbylou marinádou.

Obrázek

Grilované tresky na talíři obložíte plátky citronu a posypete je čerstvě nasekanou natí petrželky. Nejvhodnější přílohou je zeleninový salát, pečivo nebo vařené brambory.

Podobným způsobem je možné grilovat všechny mořské ryby.

Krevety na grilu

Suroviny

  • krevety

  • slanina

  • česnek

  • máslo

  • sůl

Postup

Omyté krevety vyloupete z krunýřů a důkladně je očistíte. Pak každou krevetu obtočíte plátkem slaniny a propíchnete párátkem, aby se nerozbalila. Česnek oloupete a prolisujete, pak ho smícháte s máslem a máslo podle chuti ještě osolíte.

Krevety se grilují na rozpáleném grilu přibližně 5 minut do zlatavé barvy. Servírují se s česnekovým máslem a čerstvým pečivem.

Krevety můžete grilovat i jako špíz napíchnuté na jehle.

Obrázek

V podstatě téměř stejným způsobem můžete grilovat i všechny ostatní mořské plody.

 

Mix mořských plodů na grilu

Suroviny

  • 0,5 kilogramu krevet

  • 0,5 kilogramu chobotniček

  • 0,5 kilogramu sépiových kroužků

  • 250 gramů sýra fetta

  • 4 stroužky česneku

  • petrželka – nasekaná nať

  • olivový olej

  • mletý pepř

  • sůl

Postup

V míse smícháte olej s prolisovaným česnekem, podle chuti ho osolíte a opepříte, vložíte do něj očištěné, omyté a osušené mořské plody a necháte je alespoň 30 minut marinovat.

Krevety, chobotnice i sépie se grilují nad rozžhavenými uhlíky 10 až 15 minut, během grilování je musíte otočit. Než se mořské plody ugrilují, nakrájíte sýr na kostičky a smícháte ho s malým množstvím oleje.

Ugrilované mořské plody lehce promícháte s připraveným sýrem, posypete jemně nasekanou natí petrželky a servírujete nejlépe s čerstvým pečivem.

  Obrázek

Podívejte se i na další chutné recepty