Grilování ještě nekončí! Zkuste dát na gril ovoce.
Už jste přejedení grilovaného masa, ryb i zeleniny a přemýšlíte, co ještě by šlo dát na gril? Vyzkoušejte ovoce! Možností je mnoho – banány, ananas, jablka nebo třeba i mango.
Báječnou atmosféru grilovacích večerů a vynikající chuť grilovaných pochoutek je možné ještě vylepšit – překvapte třeba grilovaným ovocem!
Ke grilování se hodí především měkčí druhy ovoce, ale výborné jsou i jablka nebo hrušky. Skuteční mistři barbecue dokonale grilují i exotické ovoce – ananas, banány nebo mango.
Je v podstatě jedno, pro které ovoce se rozhodnete, protože každé je skutečně něčím výjimečné. V každém případě ale musíte nejdřív očistit rošt grilu, a pokud jste před ovocem grilovali maso nebo rybu, tak to je nutné udělat opravdu důkladně. Rošt po očištění lehce potřeme chuťově neutrálním olejem.
Příprava ovoce na grilování je snadná a rychlá. Větší a tvrdší druhy se krájí na plátky, menší a měkčí celé, chutné jsou i špízy z více druhů. Ovoce je také možné krátce před grilováním naložit do medu nebo posypat skořicí.
Ovoce se nikdy negriluje na přímém ohni, stačí dohasínající žár. Na roštu ho nechte až do té doby, než zkaramelizuje cukr, který obsahuje. Měkčí ovoce, jako třeba meruňky, broskve nebo jahody, je nejlepší grilovat zabalené v alobalu nebo na čisté grilovací misce.
Grilovaná jablka a broskve je možné podávat i jako přílohu k masům nebo rybě, ananas se může vložit do hamburgeru. Většina ovoce je ale nejlepší jako horký dezert, a pokud k němu přidáte zmrzlinu, bude to naprosto dokonalé.
Nejlepší ovoce na gril
Ananas – Dužninu nakrájíte na plátky, tuhý střed vypíchnete kráječem nebo vyříznete nožem. Griluje se přímo na středním žáru 6 až 10 minut podle tloušťky plátků.
Banány – Slupku podílně rozpůlíte a banán ve slupce položíte na rošt řezem dolů. V této poloze se griluje přímo na středním žáru 1 minutu, pak ho obrátíte a grilujete ještě 5 až 7 minut.
Broskve – Může se grilovat se slupkou i oloupaný. Plod rozpůlíte, odstraníte z něj pecku a půlky grilujete řezem dolů přímo na středním žáru 7 až 10 minut podle velikosti.
Hrušky – Grilují se oloupané i se slupkou, rozpůlené nebo rozčtvrcené a bez jádřince řezem dolů přímo na mírném žáru 10 až 14 minut.
Jablka – Celá jablka se grilují nepřímo na středním žáru 30 až 40 minut. Rozpůlená jablka bez jádřince grilujte nepřímo na středním žáru 15 až 20 minut.
Jahody – Nejlépe se grilují na grilovací misce nebo v silnějším alobalu nepřímo při středním žáru a doba grilování je 4 až 5 minut.
Pokud ovoce na grilu zakápnete malým množstvím alkoholu, získá další zajímavou příchuť
Několik receptů, které z vás udělají mistry grilování ovoce
Ananas ve skořicovém cukru
Zajímavá chuť a velmi rychlá příprava i grilování
Suroviny
- zralý ananas
- mletá skořice
- krystalový cukr
Postup
Ananas oloupeme, nakrájíme na kolečka a z nich vykrojíme tvrdou střední část. V misce smícháme cukr se skořicí, kolečka ananasu v něm obalíme a pak je grilujeme přímo na středním žáru 4 až 5 minut z každé strany.
Banány v alobalu
Grilování banánů je snadné a můžete je ještě velmi zajímavě dochutit.
Suroviny
- banány
- máslo
- skořice
- rozinky
- rum
- med
Postup
Z alobalu vystřihneme obdélníky. Na každý z nich položíme polovinu podélně rozpůleného oloupaného banánu, potřeme ho lehce medem, dáme na něj kousek másla, posypeme skořicí, přidáme rozinky a zakápneme rumem. Připravený banán zabalíme a grilujeme z každé strany 5 až 8 minut na středně rozpáleném grilu. Banán můžeme servírovat se zmrzlinou, šlehačkou nebo čokoládou.
Plněné grilované hrušky
Chuťově vynikající teplý dezert, který navíc i báječně vypadá
Suroviny
- zralé hrušky
- citron
- máslo
- krystalový cukr
- sušenky – nejlépe s ořechy
- vanilkový cukr
Postup
Z umytých hrušek odkrojíme špičky a vykrajovačem odstraníme jádřince. Vnitřek hrušky zakápneme citronovou šťávou, naplníme ho jemně rozdrcenými sušenkami a ty posypeme vanilkovým cukrem. Na hrušky vrátíme odříznuté špičky, pomažeme je máslem, rozložíme do grilovací misky a lehce je posypeme cukrem. Plněné hrušky se grilují nepřímo na rozehřátém grilu 30 až 35 minut. Propečení se dá snadno zkontrolovat zapíchnutím dřevěné špejle, která by měla lehce projít až do středu.
Plněná grilovaná jablka
Plněná jablka s chutí skořice, rozinek a mandlí
Suroviny
- sladší jablka
- máslo
- krystalový cukr
- rozinky
- piškoty
- mandle
- skořice mletá
Postup
Jablka přibližně ve třetině podélně rozkrojíme a zbavíme jádřinců. V misce rozetřeme do pěny máslo s cukrem, přimícháme na jemno rozdrcené piškoty, rozinky, nasekané mandle a skořici. Směsí naplníme větší část jablek, uzavřeme je druhou částí, lehce potřeme máslem a rozložíme do grilovací misky. Grilují se nepřímo na středním žáru přibližně 25 až 30 minut. Podávají se horká.
Zdeněk Urban