Zelenina., houby, ovoce

Zelenina se griluje především jako příloha k masům a rybám, ovoce jako zákusek. Velmi chutné jsou ale i samostatné zeleninové špízy, a dokonce i grilované houby.

Zelenina se společně s masem griluje velmi často, většinou ale jen jako příloha. Kombinace několika druhů zeleniny třeba ještě s malými houbami nebo plátky slaniny v podobě špízu je také vynikající...

Ovoce se griluje poměrně málo, a přitom je to ten nejlepší desert, jaký je možné při grilování servírovat...

Zelenina a houby

Grilovaná zelenina je chutnou přílohou k masu i samostatným jídlem. Velké druhy pevné zeleniny – paprika, cibule, pórek, lilek,cuketa nebo i chřest – se grilují přímo na roštu. Menší a měkká zelenina – rajčata nebo okurky – se balí do alobalu nebo pokládá do grilovací misky. Různá zelenina se také používá na špízy, a pokud chceme opravdu pikantní lahůdku, můžeme zeleninu i marinovat. Marinády by měly být mírně kořeněné, využít se ale mohou i marinády na maso. Stejně jako u všech dalších marinovaných potravin je nutné zeleninu nechat před položením na gril okapat.

Špízy z masa a zeleniny jsou chuťově pestré. Při jejich přípravě je ale potřeba si uvědomit, že doba grilování je u masa a různých druhů zeleniny různá a tomu přizpůsobit složení a také tloušťku a velikost jednotlivých potravin na špízu. Potraviny s delší dobou grilování se krájí na menší kousky, druhy, které se propečou rychleji by měly být naopak větší a silnější. Velmi chutné jsou i špízy ze zeleniny a hub.

Obrázek

Brambory

Brambory musíme před vložením na gril samozřejmě důkladně očistit a omýt, můžeme je také před grilováním ve slupce krátce předvařit. Malé brambory se snadno upečou ve střední teplotě přímo na grilovacím roštu. Stejně se pečou i silnější plátky z větších brambor, které je vhodné před grilováním lehce potřít olejem. Brambory zabalené do alobalu je také možné položit přímo do rozžhaveného dřevěného uhlí, upečené budou za 45 minut až 1 hodinu.

Paprika

Červené, oranžové i žluté papriky můžeme grilovat vcelku, většinou se ale na gril pokládají zbavené jádřince a nakrájené na větší kousky. Používá se metoda přímého grilování a při střední teplotě jsou hotové za 15 až 20 minut. Typickou chuť grilovaných paprik lze ještě zvýraznit pokapáním olivovým olejem.  

Rajčata

Rajčata se grilují velmi jednoduše – pokládají se celá přímo na rošt a při střední teplotě jsou hotová podle velikosti a zralosti za 5 až 8 minut. Slupka správně grilovaných rajčat je tmavě červená a jsou na ní malé puchýřky. Pokud grilujeme nějakým způsobem ochucená půlená rajčata, pokládáme je na rošt nejprve řeznou plochou směrem dolů.

Cuketa

Cukety se také grilují poměrně snadno. Protože obsahují hodně vody, neztrácí ani při grilování svoji šťavnatost. Pro grilování je nejvhodnější žlutá cuketa o velikosti 15 až 20 centimetrů, která se podélně nakrájí na širší plátky.  Grilují se přímo na roštu při střední teplotě 8 až 12 minut.

Obrázek

Kukuřice

Kukuřice vhodná pro grilování by měla mít šťavnatá větší zrna. Před grilováním klasy potřeme olivovým olejem nebo česnekovým máslem. Grilování přímou metodou při střední teplotě trvá podle velikosti klasu 8 až 12 minut, správně grilovaná kukuřice má zlatohnědou barvu. Při grilování ji také můžeme položit na alobal.  

Cibule

Velký obsah vody zaručuje, že i po grilování cibule zůstane šťavnatá. Teplo zmírní čpavé aroma a zvýrazní zajímavou vůni, díky karamelizaci cukru se částečně změní i chuť a celkový vzhled. Cibuli bychom měli grilovat samozřejmě oloupanou a nakrájenou na čtvrtky nebo silnější plátky. Využívá se metoda přímého grilování, které trvá 5 až 10 minut.

Česnek

Česnek neobsahuje mnoho vody a tak je ho nutné grilovat volně zabalený v alobalu. Celé oloupané stroužky se grilují 5 až 10 minut.

Pórek

Menší pórek se může grilovat celý, nejlépe položený na alobalu. Z větších pórků se pro grilování krájí kolečka. Doba grilování se pohybuje od 5 do 8 minut.


Ovoce

Pro grilování jsou vhodné jen některé druhy ovoce. Nejčastěji se grilují ananasy, banány, hrušky a jablka. Ovoce na grilu je chutným dezertem a dobrým způsobem, jak ukončit grilování…

Obrázek  

Ananas

Ananas zbavíme slupky a pak ho rozkrájíme na kolečka, z kterých vyřízneme středovou dřevnatou část. Kolečka grilujeme přímo při střední teplotě až zhnědnou, většinou 4 až 6 minut z každé strany. Pro otáčení používáme grilovací kleště.

Hrušky a jablka

Grilované hruškya také jablka patří k nejchutnějším dezertům. Receptů, jak je na grilu připravit, existuje velmi mnoho. Chuťově i vzhledově zajímavé jsou plněné hrušky i jablka. Pro lepší manipulaci na roštu grilu se z plodů odřezává tenký plátek na straně se zbytkem květu - plody pak stojí a nepadají. Řezná plocha se potírá citronovou šťávou. Jablka i hrušky se grilují nepřímou metodou, doba je závislá na velikosti plodu a pohybuje se od 20 minut do 1 hodiny.

Banány

Grilované banány jsou opravdová lahůdka. Pro grilování vybíráme tvrdší plody. Pokládají se i se slupkou přímo na rošt a při střední teplotě jsou podle velikosti grilované za 4 až 7 minut.

Obrázek