Předvánoční domácí grilování
Na venkovní grilování si zase budete muset několik měsíců počkat, ale grilování si i v tomto období můžete užívat. Stačí si pořídit trochu jinou grilovací výbavu a můžete pořádat domácí grilovací párty.
Období báječných venkovních grilovaček skončilo a začalo období předvánočního shonu. I v tomto období si ale můžete udělat s přáteli klidné a příjemné posezení u grilovaných lahůdek a třeba se nad nimi i pobavit nad tím, jaké vy letošní Vánoce budou. Pro domácí grilovací párty ale samozřejmě musíte mít správný gril.
Sálavý gril v místnosti nepoužijete – musíte mít kontaktní!
Grily se v mimo jiné dělí i na sálavé a kontaktní, rozdíl je ve způsobu vytváření tepla a tím i přípravy grilovaných pochoutek.
Sálavý gril je v podstatě například klasický gril na dřevěné uhlí, který žár prostě vyzařuje. Potraviny se na něm spíše opékají a získávají typickou grilovací chuť i vůni. Určitě ale uznáte, že použít ho uvnitř bytu není ideální.
Kontaktní gril působí žárem přímo na grilované lahůdky. Jsou to dvě grilovací plochy s nepřilnavým povrchem, na kterých se griluje a je vzhledem k několika okolnostem použitelný i ve vnitřních prostorách.
Výhody kontaktního grilu jsou
- můžete na něm grilovat v bytě nebo na balkóně
- ohřev je elektrický a neprodukuje žádný kouř
- teplota se dá snadno regulovat
- minimum – nebo dokonce žádný – tuk při grilování
- žádné zdlouhavé roztápění ani prach z dřevěného uhlí a popela
- velmi snadno se čistí
- je malý a skladný
Kontaktní gril má samozřejmě i nevýhody, ale není jich mnoho
- grilované potraviny nemají zcela typickou vůni a chuť
- spotřebovává elektřinu
S chutí si ale můžete pohrát správnou marinádou a se spotřebou elektřiny to při správném výběru kontaktního grilu nakonec také není tak hrozné.
Při nákupu kontaktního grilu vybírejte pečlivě. Podívejte se na spotřebu elektrického proudu, ale také třeba na příslušenství. Uvažujte i o tom, pro kolik lidí budete gril používat. Koukněte se i na návod k použití, pokud bude jen v jazycích jako je čínština, pak takový gril nekupujte.
Kupte si gril s vyjímatelnými plotýnkami a zásobníkem na vytékající šťávu, které pak snadno umyjete i v myčce nádobí.
Několik rad pro domácí grilování
I při domácí grilovací párty byste měli dodržovat několik základních pravidel
- maso naložte alespoň na 2 hodiny do marinády
- nikdy negrilujte maso, které je zmrzlé – nepropeklo by se rovnoměrně
- silnější látky masa si krátce předpečte v troubě
- pečte delší dobu a při nižší teplotě – tuky v mase se nepřepálí
- maso při pečení nikdy nepropichujte, protože by z něj vytekla šťáva - používejte speciální grilovací kleště
Horní deska domácího kontaktního grilu se dá perfektně využít a ohřívat na ní během grilování přílohy nebo omáčky.
A ještě jedna vyzkoušená rada – negrilujte jen maso a ryby! Přidejte k nim například nějakou zeleninu a budete velmi mile překvapeni další zajímavou chutí.
Pro vaši inspiraci
Mimo různých druhů masa, drůbeže a ryb, které jste zvyklí klasicky grilovat venku, můžete na kontaktním grilu připravovat i mnoho dalších jídel. Snadno se na něm grilují například i menší mořské plody, ale můžete přidat třeba i přílohy – třeba slané palačinky nebo sázená vejce. Velmi dobře se na tomto typu grilu připravují i mletá masa na různé způsoby.
Placičky z mletého masa
Suroviny
- 0,5 kilogramu mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 4 stružky česneku
- 2 cibule
- petrželka
- strouhanka
- pepř a sůl
- grilovací koření
Postup
Mleté maso osolíte, opepříte, dochutíte kořením a smícháte s vajíčkem. Česnek oloupete a prolisujete, oloupané cibule a opláchnutou okapanou petrželku najemno nasekáte a vše smícháte s masem. Pokud by masová směs byla řídká, zahustíte ji strouhankou. Pak z ní vytvoříte malé placičky nebo válečky a grilujete je ze všech stran do měkka.
Ideální přílohou je čerstvé pečivo, k dochucení mohou být na stole různé omáčky, ale bude stačit i jen kvalitní kečup nebo tatarská omáčka.
TIP: Z masové směsi můžete vytvořit i kuličky, které napícháte na špejle a doplníte třeba paprikou. Dřevěné špejle nezapomeňte předem alespoň na 15 minut namočit ve vodě a před napichováním surovin potřít lehce olejem.
Ostré jehly z kuřecího masa
Suroviny
- 4 kuřecí řízky
- slanina
- 1 cibule
- 1 paprika červená
- 1 paprika žlutá
Marináda
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička strouhaného křenu
- koření podle vlastní chuti
Postup
Omyté a okapané kuřecí maso nakrájíte na kousky a necháte ho nejlépe přes noc proležet v připravené marinádě.
Papriky rozkrojíte, zbavíte jádřinců, opláchnete studenou vodou a nakrájíte na kousky velikosti kuřecího masa. Na podobně velké kousky nakrájíte i slaninu a oloupanou cibuli. Kuřecí maso pak střídavě a kousky paprik, slaniny a cibule napichujete na grilovací jehly. Grilování netrvá déle než 15 minut, špízy je potřeba občas otočit.
Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo, ale mohou být třeba i pečené brambory nebo zeleninový salát. Nezapomeňte i na různé dresinky.
TIP: Na jehly můžete přidat i kousky tvrdého sýra