Grilovat můžeme i sýry!
Grilujeme různé druhy masa, drůbež, ryby, zeleninu… Grilovat se ale dají třeba i sýry! Když zvolíte správný druh sýra a způsob grilování, budete mít další vynikající grilovanou pochoutku.
Grilovací klasikou jsou kuřecí prsa, stehna, paličky i křídla, hovězí steaky, vepřové kotlety, různé ryby ale také některé mořské plody, paprika, rajčata, kukuřice… Málokdo si ale troufá dát na gril například sýry, a přitom některé druhy jsou na grilu skutečně vynikající. Vyzkoušejte třeba obyčejný plátkový sýr položit v závěru grilování na kotletu, nebo maso i s plátkem sýra zabalte do alobalu a ugrilujte společně. Výsledkem budete mile překvapeni!
Grilujeme Hermelín
Televizní reklamě asi v současné době neunikne nikdo, a tak ani vás pravděpodobně neminula ani reklama na populární Hermelín, který je určený přímo na gril. Samozřejmě nám to nedalo a grilování tohoto originálního druhu sýra jsme vyzkoušeli. I když jsme se neřídili přímo podle receptů a zapojili trochu vlastní fantazie, musíme konstatovat, že i tak nám chutnal.
Recepty na grilovaný Hermelín jsou ve stylu „vše v jednom“ – v praxi to znamená, že všechny ingredience zabalíte společně s Hermelínem do alobalu, dáte na gril a necháte 15 minut grilovat. Vypadá to jednoduše, ale my vám přesto přidáme několik rad, aby se vám sýrové grilování opravdu vydařilo. Šéfkuchař Vladislav Stuparič je sepsal především pro grilování Hermelínů, ale využít se dají i pro grilování jiných druhů podobných sýrů. Několik jsme jich vyzkoušeli a výsledek byl nad očekávání opravdu velmi chutný.
Rady pro grilování Hermelínů a podobných sýrů.
- Ke grilování sýrů Hermelín používejte speciální grilovací balíčky. Sýry v nich jsou vhodné pro tepelnou úpravu ve vysokých teplotách a obsahují i ideální koření a omáčky.
- Hermelíny ani jiné podobné sýry před grilováním nikdy nerozkrajujte ani na nic nenapichujte – v opačném případě by během grilování popraskaly a vytekly.
- Sýry je nejlepší grilovat zabalené v alobalu. Pokud se rozhodnete pro grilování nezabalených sýrů přímo na roštu, dejte je na grilovací misku nebo pod ně položte kousek alobalu.
- Nikdy sýry negrilujte v původní fólii! Ta slouží k ochraně sýrů při transportu, skladování a manipulaci, není určená pro grilování. Vždy používejte pouze alobal.
- Sýry grilujte nepřímo a při středně vysoké teplotě. Pokud to dodržíte, bude sýr propečený a mít ideální kůrku. Při vyšší teplotě se kůrka spálí, při nízké bude sýr uvnitř syrový.
- Sýr před grilováním lehce potřete olejem, případně směsí oleje a dalších přísad – koření, bylinky, česnek…podle chuti a fantazie. Kůrka takto upraveného sýra bude po grilování vláčnější a bude mít další chutě podle použitých přísad.
- Pokud sýry grilujete společně například se směsí zeleniny na jejich povrchu, zakryjte směs pečicím papírem a teprve pak sýr se směsí zabalte do alobalu. Zabalený sýr položte na gril nejprve stranou se zeleninou dolů a v polovině grilovací doby ho otočte.
- Na grilu bez víka je nutné zabalené sýry otáčet, aby se dobře propekly. U grilů s víkem není otáčení nutné, ale v polovině grilování sýr otočit bez problémů můžete.
- Ke grilovaným sýrům je vhodné podávat různé omáčky – nejlepší je barbecue a mexická, hodí se i brusinková nebo švestková. V některých speciálních balíčcích Hermelínu na gril již omáčky jsou.
- Při přípravě sýrů na grilování se nebojte zapojit svoji kuchařskou fantazii, ale vždy vycházejte z původní chuti sýra a také z toho, jakou chuť by sýr po grilování měl mít.
Pro vaši inspiraci
Ochutnali jsme několik druhů grilovaných sýrů a vycházeli přitom z původních receptů na grilovaný Hermelín. Sýr můžete grilovat a servírovat například
- se zeleným chřestem a šunkou
- s černým pivem s perníkovou krustou
- s bramborovými lupínky a plátky žampionů
- s dijonskou hořčicí a karamelizovanou cibulí
- s listovým špenátem a rozinkami
Zdeněk Urban