Zdravé grilování s recepty nejen pro věčné dietáře!

Pomalu se nám začíná oteplovat a to pro milovníky dobrého jídla znamená jediné – zahájení grilovací sezóny. Že zrovna držíte dietu a pořádný kus vepřového je na vás moc? Nevadí, grilovat se dá i zdravě a lehce. Grilovaná zelenina, sýr, králík či kachna chutnají prostě skvěle. Takže vytáhněte grily ze sklepa a pusťte se směle do toho.

Vůně grilovaného masa patří k teplým podvečerům stejně neodmyslitelně jako svařené víno k těm zimním. Vsadit můžete na klasiku a hodit na gril klobásku nebo pořádný kus vepřového, na grilu si ale můžete připravit i něco lehčího.

Zeleninou ani sýrem nic nezkazíte

Hitem posledních let se stala grilovaná zelenina, která při použití správného koření chutná prostě skvěle. Velmi oblíbená je cuketa, lilek, paprika nebo rajče. Ti odvážnější si mohou grilovačku ozvláštnit ovocem – banán, ananas nebo vodní meloun vás jistě mile překvapí.

Grilovaný sýr sice není nic nového pod sluncem, ale svou chutí vás vždycky potěší. Stačí zvolit správný typ sýra, vhodnou přípravu a máte vyhráno. Na grilování je ideální řecký sýr Halloumi, který se neroztéká, milovníci sýrů určitě nepohrdnou ani grilovaným hermelínem.

Vynikající jsou i grilované zeleninové špízy, na kterých zeleninu proložíte tvrdším sýrem.

Obrázek

Ryba nebo kuře?

Rybí maso je lehce stravitelné, chutné a velmi zdravé, ryby jsou pro přípravu na grilu jako stvořené. Nejčastěji se potkáme s grilovaným pstruhem, který se připravuje vcelku, lososem nebo tuňákem.

O kuřecím mase na grilu toho již bylo řečeno mnoho. Pravdou zůstává, že grilované kuře je opravdovou pochoutkou. Nehraje roli, jestli se griluje celé nebo jen jeho části. Pro přípravu steaků je vhodnější maso ze stehen, není tak suché jako prsní řízky. Věčné dietáře potěší i svou nižší kalorickou hodnotou.

Vyzkoušejte něco nového

Kuře, ryby, zelenina i sýry už vás nudí a hledáte něco nového a netradičního? Ugrilujte si králíka nebo kachnu.

Králík

Králičí maso je velmi chutné a lehké, díky tomu se často používá při dietách. Králíka můžete péct v celku na rožni obdobně jako kuře, vykostěné maso se griluje jako steaky. I zde je důležité, jakou použijete marinádu. Králík se často se připravuje na francouzský způsob, kdy v marinádě nesmí chybět bílé víno, dijonská hořčice nebo rozmarýn.

Marinovaný grilovaný králík s rozmarýnem

Ingredience:

  • 4 králičí stehna nebo 1 králičí zadek (stehna a hřbet)
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • pár větviček čerstvé rozmarýnu

Marináda:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 150 ml bílého vína
  • mletý pepř
  • 3-4 stroužky prolisovaného česneku
  • pár snítek čerstvého tymiánu

Postup:
Králičí stehna omyjeme studenou vodou, osušíme a důkladně odblaníme. Můžeme je rozdělit na menší části a protáhnout je proužky slaniny nebo ostrým nožem uděláme do masa otvory, do kterých vsuneme klínek slaniny. Maso ještě protkneme pevnějšími větvičkami rozmarýnu, zbytek bylinek použijeme do marinády. V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a přelijeme jí připraveného králíka. Přikryjeme a necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne.

Grilovací mřížku potřeme olejem. Maso opečeme ze všech stran ve střední části grilu a potom ho přemístíme ke krajům. Často otáčíme a potíráme zbylou marinádou, dokud není maso propečené.
Upečené maso sundáme z grilu, osolíme a přikryté necháme asi 5-10 minut odpočívat. Podáváme s bílým pečivem a zeleninovým salátem.

Kachna

Většina z nás si nedovede představit kachnu jinak, než pečenou s knedlíkem a se zelím, někdo ještě ochutnal kachnu na pomerančích, ale tím opravdu skončil. Co takhle si ji připravit na grilu? Kachnu můžete rožnit celou stejně jako kuře nebo králíka, ale strávíte tím mnoho času. Časově méně náročné je kachnu rozporcovat a pracovat s ní jako s kuřetem. Na grilování jsou ideální kachní prsa zbavená kůže. Pod kůží se drží nejvíce tuku, když ji odstraníte, nebude maso tučné a tak si na něm můžete pochutnat bez černého svědomí.

Grilovaná kachní prsa

Ingredience:

  • 2 kachní prsa
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • lžička tmavé sojové omáčky
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • malá snítka rozmarýnu
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kachní prsa omyjeme a zbavíme kůže. Připravíme si marinádu a maso do ní vložíme minimálně na 4 hodiny. V ideálním případě marinujeme přes noc.

Grilujeme na rozpáleném grilu z každé strany 10-15 minut podle velikosti masa a teprve po grilování osolíme. Podáváme s oblíbenou přílohou.

K. Horová