Na jakém grilu kde grilovat
Grilovat můžete na zahradě, na terase, na balkoně, v kempu, někde i ve veřejném parku. Grilovat se dá dokonce i ve vnitřních prostorách, ale především v tom případě musíte mít správný gril.
Grilování na zahradě není v podstatě žádný problém. Většinou se používá klasický gril na dřevěné uhlí, někdo má ale raději moderní gril na plyn. Elektrický gril už je trochu nepraktický, ale pokud dokážete zajistit přívod elektřiny, tak i v tomto případě se nic neděje – riziko vzniká jen v případě deště, ale v něm asi nikdo grilovat nebude.
Na balkonech nebo terasách má grilování také svůj půvab, ale tady už na volbě grilu občas dost záleží. Pokud grilujete na terase nebo balkonu svého domu a víte, že případný kouř nebude nikomu vadit, zvolte klidně dřevěné uhlí. V případě, kdy se dá očekávat nepříznivá reakce sousedů je lepší plyn nebo elektřina. Řešením při použití kouřícího grilu na dřevěné uhlí v blízkosti teras, balkonů a bytů dalších lidí je jejich pozvání na vaše grilování, nebo musíte grilovat, když nejsou doma.
Grilování v přírodě má také svá pravidla. Na nějakém pěším výletě sebou asi gril mít nebudete, ale při dlouhodobějším kempování už ho určitě využijete. Můžete použít buď malý jednorázový gril na dřevěné uhlí, nebo do auta přibalit gril větší, případně i plynový.
V parku nebo v lese se může grilovat pouze na určených označených místech. Většinou je tam ohniště a kamenná nebo betonová plocha pro umístění grilu, stolky a lavice, v některých případech i voda. Grilovat někde jinde se vám může velmi prodražit, protože podle zákonů a vyhlášek je prostě „rozdělávání otevřeného ohně v parku nebo v lese zakázané“. Argument, že žhavé uhlíky v grilu nejsou otevřený oheň, vám uznán nebude.
Rady pro grilování v přírodě
- Pokud si s sebou na grilování v přírodě berete zmrzlé maso, musíte počkat, až rozmrzne a teprve pak ho můžete grilovat. Zmrzlé by se neupeklo rovnoměrně, uvnitř by zůstalo nedopečené a zvenku bude spálené
- Maso, které si s sebou berete na grilování v přírodě, můžete doma krátce opéct. Zabráníte tak jeho případnému zkažení při transportu v horkých dnech a také urychlíte dobu grilování
- Při nedostatku dřevěného uhlí můžete použít suché šišky – nejlepší jsou borové
- Pokud používáte dřevo, pak by mělo být z listnatých stromů – vhodná je například švestka
- Grilované potraviny můžete dochutit například tak, že na konci grilování dáte na žhavé uhlíky snítku jalovce, česnek, případně nějaké jiné bylinky nebo koření
- Nikdy negrilujte nad plameny. Počkejte, až budou jen rozžhavené uhlíky
- Při grilování v přírodě myslete i na bezpečnost a oheň. Vezměte si sebou větší láhev s vodou, nebo si ke grilu připravte vodu třeba ze studánky, potoka atd.
Grilování v místnosti
Vzhledem k možnostem současných grilů už možné grilovat i uvnitř místnosti. S elektrickým kontaktním grilem nebude takové grilování vůbec žádný problém, ale musíte zapomenout na typickou vůni. Pokud se vůně vzdát nechcete, pak si musíte pořídit speciální malý gril na dřevěné uhlí, který je určený i pro interiéry. Jeho princip je velmi jednoduchý – pod topeništěm je malý ventilátor, který zajišťuje neustálý přísun vzduchu pod rozžhavené uhlíky.
Vybíráme vhodný gril
Gril vybírejte nejen podle velikosti a vzhledu, ale i podle zdroje tepla. K dispozici jsou grily na dřevěné uhlí a dřevo, na plyn a na elektřinu, v menším množství se používají grily vodní. Pokud se budete chtít rozhodovat podle ceny, tak grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější, plynové o něco dražší, kvalitní elektrické už poměrně drahé a cena vodních grilů je značně vysoká.
Můžete se ale také rozhodovat podle několika dalších kritérií, která jsou v přehledné tabulce.
|
Typ grilu |
|||
Dřevěné uhlí |
Plynový |
Elektrický |
Vodní |
|
Použití v přírodě, parku, lese |
ano |
ano |
ne |
ano |
Použití na zahradě |
ano |
ano |
ano |
ano |
Použití na terase, balkoně |
ne |
ano |
ano |
ne |
Použití v místnosti |
ne |
ne |
ano |
ne |
Nutné roztápění |
ano |
ne |
ne |
ano |
Rychlé použití |
ne |
ano |
ano |
ne |
Regulace teploty |
ne |
ano |
ano |
ne |
Klasická kouřová vůně a chuť |
ano |
ne |
ne |
ano |
Rovnoměrné propečení masa |
ne |
ano |
ano |
ano |
Nutné otáčení potravin |
ano |
ano |
ano |
ne |
Možnost uzení |
ne |
ne |
ne |
ano |
Snadná údržba a čištění |
ne |
ne |
ano |
ano |
Údaje v tabulce jsou samozřejmě orientační a platí pro většinu typů grilů.
Při výběru vždy velmi záleží na místě a jeho vybavení, velikosti grilu i na tom, jak často chcete grilovat.
Zdeněk Urban