Nejlepší hamburger nejen podle Polreicha přímo u vás doma

I v zimním období si můžete dopřát tuto grilovanou pochoutku. Hamburgery máme spojené především s fastfoodovými řetězci, ti znalejší vyzkoušeli některou z vyhlášených restaurací a ti nejodvážnější se do jejich výroby pustili doma. Nejen ty poslední jsme připravili několik tipů, jak si doma připravit hamburger svých snů i bez venkovního grilu.

Kus mletého masa opečeného na pánvi, kečup, kus „unaveného“ salátu a gumová houska… Zapomeňte na to, co pokládá za hamburger většina Čechů. Základem pro opravdu dobrý burger jsou kvalitní suroviny masem počínaje, houskou a omáčkami konče.

Bez mlýnku to nepůjde

V ideálním případě si maso namelte sami, nejen že si zvolíte ideální hrubost, ale především budete vědět, co konkrétně jíte. Pro hovězí hamburgery se perfektně hodí hovězí krk, plec či svíčková. Maso na Burgery by mělo obsahovat alespoň 20 % tuku, který při přípravě dodá masu výbornou chuť, ale především zajistí, že se nebude drobit a rozpadat.

Fantazii se meze nekladou a tak si můžete doma připravit například jehněčí hamburger, který si v poslední době získal velkou oblibu.

Jehněčí hamburger podle Zdeňka Pohlreicha

(recept byl uveden v pořadu Šéf na grilu II.)

Ingredience:

  • 750 g mletého jehněčího masa

  • 2 stroužky česneku (oloupaný a utřený)

  • 1 cibule (nakrájená najemno)

  • 2 cm čerstvého zázvoru (oloupaný a nastrouhaný)

  • 2 špetky mletého římského kmínu

  • 2 špetky koriandru

  • 1 špetka kurkumy

  • 1 špetka mořské soli

  • 1 špetka čerstvě namletého pepře

  • 8 hamburgerových housek

  • olivový olej

na jogurtový dip:

  • 5 rajčat (zbavená semen a nakrájená na kostky)

  • 150 g řeckého jogurtu

  • 1 svazek čerstvého koriandru (nasekaný)

  • 1 menší červená cibule (najemno nakrájená)

Postup:

Ingredience na burgery dobře promícháme. Ze vzniklé hmoty vytvarujeme 6–8 bochánků. Do každého uděláme palcem mělký důlek. Zajistíme tím rovnoměrné propečení a burgery se nebudou během grilování nafukovat. Připravené bochánky zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do lednice.
V menší misce smícháme rajčata, jogurt, koriandr, cibuli a šťávu z citronu. Osolíme a opepříme dle chuti. Připravený dip zakryjeme fólií a dáme stranou do lednice.
Burgery grilujeme 4–5 minut z každé strany. Během poslední minuty grilování opečeme housky na přímém žáru ukrojenou stranou dolů.
Hotové burgery naskládáme do housek a podáváme spolu s jogurtovým dipem.

S kořením se musí šetřit

I to nejlepší maso můžete pokazit, když to přeženete s kořením. Zapomeňte na strouhanku a na koření do mletého masa. Postačí trochu osolit a opepřit těsně před grilováním, obdobně jako u steaku.

Pozor na pečení

Maso by mělo být před pečením o něco větší než houska. Střed burgeru by měl zůstat růžový, udrží si tak svou křehkost a šťavnatost. Po sejmutí z grilu nebo z pánve nechte maso trochu odpočinout, aby vstřebalo všechny šťávy, které se při přípravě uvolnily.

Obrázek

Grilovaný hamburger

Ingredience:

  • 1 kávová lžička hořčice

  • 500 g hovězího masa

  • 200 g vepřového masa

  • 1 kávová lžička kečupu

  • 1 salátová okurka

  • 1 špetka černého pepře

  • 2 kávové lžičky soli

  • 8 plátků Chedaru

  • 2 polévkové lžíce Worchestru

  • 8 housek

Postup:

Smícháme maso, přidáme worchester, sůl a pepř. Navlhčenýma rukama tvarujeme hamburgery a dáváme je na gril.

Grilujeme asi 15 minut. Před dokončením dáme na hamburgery plátek sýra. Hotový hamburger vložíme mezi rozkrojenou housku a potřeme kečupem či hořčicí. Ozdobíme okurkou.

Není houska jako houska

Použijte hutnější brioškové housky z máslového těsta. Oproti běžným houskám do sebe lépe vsáknou šťávu z masa. Nezapomeňte ji před podáváním lehce opéct na vnitřních stranách.

Zelenina a dip nesmí chybět

Stejně jako kvalitní maso a dobrá houska patří k věci i zelenina dip. Klasický domácí hamburger z mletého masa má tu výhodu, že můžete zkombinovat oblíbené ingredience. Pro Burgery jsou vhodné salátové listy, rajčata nebo grilovaná cibulka.

Burgery lze dochutit širokou paletou dresinků a omáček. Připravit ji můžete z hořčice, kečupu, jogurtu nebo majonézy. Skutečně záleží jen na vaší chuti a nic není špatně.

Správná sestava

Při sestavování mějte na paměti, že správný hamburger má držet pohromadě a do všech ingrediencí se musíte zakousnout v jednu chvíli. Maso by mělo být položeno na spodní části housky, někdy ho můžete podložit salátem, aby se houska nerozmočila. Na maso položíte zbylé ingredience a přiklopíte horním dílem housky.

Krystýna Horová