Vybíráme gril
Gril je celkem logicky nejdůležitější potřebou pro grilování. Na trhu je mnoho druhů a typů grilů od různých výrobců, ale vybrat ten správný není až tak složité – stačí se řídit několika základními zásadami.
Grilování je víc než jen pouhá tepelná úprava různých druhů potravin a tak je při pořizování grilu opravdu nutné vycházet z ověřených zkušeností a rad.
Základní zásady pro výběr grilu
Při rozhodování o pořízení grilu si odpovězte na tyto otázky:
-
Jaký zdroj tepla chcete používat - dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu?
-
Kde bude grilování probíhat - venku na zahradě nebo terase, na balkoně nebo třeba uvnitř v bytě - a kolik máte pro gril místa?
-
Budete gril přemísťovat a ukládat?
-
Jak často a pro kolik lidí budete grilovat, a jaké potraviny nejvíce?
-
Kolik peněz chcete do pořízení grilu investovat?
Zamyslete se ještě nad tím, jaké byste chtěli příslušenství a případně i nad vzhledem grilu. U dražších typů je důležitý také servis a náhradní díly.
Typy grilů podle zdroje tepla
Při rozhodování o výběru grilu je velmi důležitý zdroj tepla a rozhodovat se můžete mezi třemi možnostmi:
-
dřevěné uhlí nebo dřevo
-
plyn
-
elektřina
Plyn i elektřina se pro grilování používají stále častěji. Grily jsou rychleji rozpálené a také se snadněji udržují, ale postrádají kouzlo klasického grilování. Dřevěné uhlí nebo dřevo ale grilovaným potravinám vždy dodá tu správnou a jedinečnou chuť i vůni...
Elektřina
U elektrického grilu, který ale mnoho příznivců grilování neuznává, pouze zasunete zástrčku do zásuvky a pak zapnete gril. V tomto případě se ale otevřeného ohně samozřejmě nedočkáte…
Plyn
U plynových grilů se k ohřevu využívají bomby s propan-butanem, samozřejmostí je uzávěr a tlakový ventil. I když v tomto případě máme oheň, přesto pro grilování typický kouř a vůni také mít nebudeme.
Dřevěné uhlí
Zuhelnatělé dřevo je grilovací klasika. Výhodou je poměrně nízká pořizovací cena, nevýhodou delší doba, než se uhlí rozpálí na potřebnou teplotu, a také kouř. Pokud nemáte speciální malý vnitřní gril, hodí se dřevěné uhlí podobně jako dřevo kvůli kouři jen pro venkovní grilování.
Dřevo
Pro grilování je vhodné tvrdé a voňavé dřevo - švestka, jabloň, dub, olše. I v tomto případě trvá dost dlouho, než se rozpálí a vznikne dostatek žhavých uhlíků, špatně se udržuje i stálá teplota. Stejně jako u dřevěného uhlí se na dřevu může grilovat jen venku.