Základní pravidla grilování
Grilování nepatří mezi rychlé přípravy jídla, a navíc je většinou i příjemnou společenskou událostí. Jednou ze základních zásad grilování je tedy i dostatek času, klid a pohoda.
Základní pravidla pro vydařené grilování jsou ve své podstatě velmi jednoduchá.
-
Dobře si promyslete, jaké suroviny a potraviny budete grilovat a jakou dobu na to budete potřebovat
-
Potraviny, určené na grilování - maso, ryby nebo zeleninu… připravte předem, marinováním velmi zlepšíte chutě i vůně
-
Než začnete grilovat, mírně potřete grilovací mřížku jedlým olejem
-
Při grilování nejprve grilujte potraviny, které se můžou podávat chladnější nebo studené - například zeleninu nebo některé druhy masa, klobásy pod.
-
Grilujete vždy jen žárem, nikdy ne přímým plamenem. Používejte správné grilovací potřeby a náčiní - maso obracejte kleštěmi, na ryby použijte speciální mřížku… a do masa nepíchejte vidličkou, protože by ztratilo šťávu.
-
Potraviny, které se podávají horké přímo z grilu – steaky, kuřecí prsa, ryby atd. – začněte grilovat, až když je vše připraveno k jídlu
-
Grilované maso nechte před porcováním a servírováním několik minut tzv. odpočinout
-
Nikdy nepřidávejte sladké marinády nebo omáčky na maso přímo na grilu. Cukr způsobuje vzplanutí ohně, který je při grilování nežádoucí.
-
Olej by se při potírání masa, ryb a dalších potravin také neměl dostat na uhlí. Pokud se objeví plamínky ohně, je příliš vysoká teplota nebo tučné maso
-
Neodcházejte od grilu a grilované potraviny hlídejte, aby se nepřipálily
-
Používejte správné a vhodné grilovací náčiní - obracečky, kleště a vidličky s držadly, případně odolné speciální rukavice
-
Grilovaná jídla servírujte zásadně na čisté talíře nebo mísy, v blízkosti by mělo být i vše ostatní - omáčky, pečivo, zeleninové saláty, nápoje…
-
Po grilování nechte v grilu na uhlí chvíli hořet oheň, aby se vypálily všechny zbytky potravin.
-
U plynového grilu nezapomeňte po ukončení grilování odpojit a uzavřít přívod plynu, elektrický gril po grilování odpojte od přívodu elektřiny
-
Vychladlý gril pečlivě očistěte. Čistý gril je vaší vizitkou, a na čistém roštu se také maso a další ingredience nebudou přichytávat
Když budete těchto několik pravidel dodržovat, nemůže se vám nikdy stát, že se vaše grilování změní z příjemné události na stresující a třeba i nebezpečný zážitek.